Amartya Sen

Vikisöz, özgür söz dizini
Amartya Sen
Hint Nobel ödüllü ekonomist
Doğum tarihi 3 Kasım 1933
Doğum yeri Hindistan
Vikipedi maddesi
Vikiveri öğesi

Sözleri[değiştir]

  • Farlı kültürler arasındaki dostça alış verişin bir tehdit olarak görülmesi mümkün değildir. Ancak böyle genel bir oluşum hakkındaki memnuniyetsizlik bence çoğunlukla liderliğin kalitesine dayanmaktadır.
    • Mario Baudino ile Röportaj, La Stampa, 30 Ocak 2003
  • Her çeşit Müslüman var. Hepsini tek bir biçimde tanımlamak düşüncesi yanlıştır.
    • Mario Baudino ile Röportaj, La Stampa, 30 Ocak 2003

Eserleri[değiştir]

Kimlikten Önce Akıl (Reason before Identity) (1998)[değiştir]

  • İnsanların Hint gibi, Asyalı gibi ya da bir insan cinsine ait kimlik biçimleri yerlerini —pek de ani bir biçimde— Hindu, Müslüman ya da Sih toplulukları olarak hizipçi dinsel kimliklendirme biçimlerine teslim etmiş gibi görünüyor.

Tartışmaya Açık Hint (The Argumantative Indian) (2005)[değiştir]

  • Heterojenliğimiz ve açıklığımız grurumuzdur; eksikliğimiz değildir. Satyajit Ray bize bunu öğretti ve bu ders Hindistan için derinlemesine önem taşımaktadır. Ve Asya için hem de dünya için.[1]

Kimlik ve Şiddet (Identity and Violence) (2007)[değiştir]

  • Sorunlu dünyamızda uyumlu yaşamamızın dayanağı kimliklerimizin çoğulluğudur.
  • Aynı anda hem bir Asyalı, hem Hindistan vatandaşı, hem ataları Bangledeşli bir Bengalli, hem Amerika ya da İngiltere’ye yerleşmiş bir kişi, hem bir iktisatçı, hem bir amatör felsefeci, hem bir yazar, hem bir Sanksiritçeci, hem bir hararetli bir demokrasi ve laisizm taraftarı, hem bir erkek, hem bir feminist, hem bir heteroseksüel, hem bir eşcinsel ve lezbiyen hakları savunucusu, hem de Hindu geçmişi olan ama dinsel bir yaşam tarzı olmayan, Brahman olmayan ve ölümden sonraki yaşama inanmayan (ayrıca eğer sorulacak olursa, doğumdan önceki yaşama da inanmayan) bir kişi olabilirim. Üstelik bu benim aynı anda ait olabileceğim çeşitli kategorilerin sadece küçük bir örneklemidir.
  • Dünyadaki diğer insanlar gibi müslümanların da çok farklı ilgi alanları vardır ve bütün önceliklerinin ve sahip oldukları değerlerin tek bir islam kimliği içine sığdırılması gerekmez. Dinin, her şeyi kapsayan, dışlayıcı bir kimlik olması şart değildir.
  • Uygarlıklar çatışması teorisinin muhalifleri bile insanları, Huntington’un kategorileştirdiği şekilde Batı dünyası, İslam dünyası ya da Hindu dünyası üyeleri olarak görüyorlar. Ve dünya nüfusunu bu tekil sınıflandırmaya tabi tutup, uygarlıklar kutucukları içine yerleştirmelerini kabullendikleri için de, Hungtington’un teorisinin zihinsel temelinin desteklenmesine fiilen katkıda bulunmuş oluyorlar.

Kaynakça[değiştir]

Bağlantılar[değiştir]

Konuyla ilgili diğer Wikimedia sayfaları:

Commons'da Amartya Sen ile ilgili çoklu ortam dosyaları bulunmaktadır.

Vikipedi'de Amartya Sen ile ilgili ansiklopedik bilgi bulunmaktadır.