Doğan Avcıoğlu

Vikisöz, özgür söz dizini
Doğan Avcıoğlu
Doğum tarihi 13 Mart 1926
Doğum yeri Bursa
Ölüm tarihi 4 Kasım 1983
Ölüm yeri İstanbul
Vikipedi maddesi
Vikiveri öğesi

Doğan Avcıoğlu, Türk gazeteci, yazar, düşünür ve siyaset adamı.

Sözleri[değiştir]

  • Türkiye'miz, çoktan kalkınmış, sanayileşmiş bir ülke haline gelebilir ve çağdaş uygarlığın bugün ön saflarında yer alabilirdi. Böyle bir gelişmeyi emperyalizm engellemiştir. Emperyalizmin kol gezdiği bir ülkede, daha önce mümkün olan kapitalist kalkınma yolu tıkanmıştır. Emperyalizmin pençesinde gerçekleşen bir takım kapitalist gelişmeler, ülkenin kalkınmasına değil, daha çok sömürülmesine yaramıştır. Tarihimiz göstermiş ve ekonomi bilimi de doğrulamıştır ki; emperyalist hegemonyadan kurtulup bağımsız olarak kalkınma yolunu seçebilecek duruma gelmek, kalkınmanın ilk şartıdır. Ekonomik bağımsızlık bir duygusal istek değil, kalkınmanın ilk gereğidir. (1968)
  • Atatürkçü laik politika, bağımsızlık ve kalkınma irticanın kesin ilâcıdır. Bunlar gerçekleştirilmedikçe, Türkiye'mizin, emperyalizmin ve yerli işbirlikçilerinin körükleyecekleri yeni 31 Martlarla yok olup gitmesinden, ne kadar korkulsa yeridir. (1969)
  • 27 Mayıs'ın temelinde, ölçüsüzce yürütülen bir kapitalist gelişmenin yarattığı büyük hoşnutsuzluklar yatmaktadır. (1969)
  • Kemalizm bir ulusal kurtuluş devrimidir. Bir ulusal kurtuluş devriminin amacı, yalnızca siyasal bağımsızlığı gerçekleştirmek değildir. Tam bağımsızlığa ulaşabilmek için, sömürge düzeninin ülkedeki bütün dayanaklarının tasfiyesi ve sağlam bir sanayi temelinin kurulması zorunludur.
  • Kemalizm, her şeyden önce bazılarının 'Batılılaşma' adını verdikleri Tanzimat'la birlikte başlayan uydulaşma ve sömürgeleşme sürecine karşı milliyetçi bir tepkidir... (1969)
  • Emperyalizm, sömürgeleştirdiği bir ülkenin medeniyet ithaline, yani sanayileşmesine ve kalkınmasına elbette müsaade etmeyecektir. Medeniyeti geri getirebilmek için her şeyden önce, emperyalizmin boyunduruğundan kurtulmak gerekir. Bugün için de geçerli olan bu gerçek, ilk kez Atatürk tarafından 'tam bağımsızlık' ilkesiyle ortaya atılmıştır. Tam bağımsızlık, duygusal bir milliyetçi talep değil, kalkınmanın ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmanın vazgeçilmez ön şartıdır. (1969)

Yapıtları[değiştir]

Türklerin Tarihi (1978-1982)[değiştir]

  • Atatürk'ün uygarlık tarihi içinde bir yer arama çabası, Osmanlı ve Batı düşüncesine karşı bir tepkiden kaynaklanır.[1]

Hakkında söylenenler[değiştir]

  • Tek başına bir üniversite gibiydi. — Uğur Mumcu[2]
  • Bir dostum içtenlikle şöyle demişti: Ben Avcıoğlu'nun yazdıklarının yarısı kadar ürün versem mutlu ölürdüm. Ama Doğan'ın gözleri arkada kaldı. Çünkü yaptıklarını ve yazdıklarını yeterli görmüyordu: Çalışmaya doyamayan bir insandı. — İlhan Selçuk[3]
  • Mesafeli... Duygularını belli etmekten kaçınan... İnsana yakınlaşabilmesi, keskin zeka ürünü ince espriler yapabilmesi ve örneğin kesik kesik gülebilmesi için akşam vakti gelip rakı masasına oturması lazım gelirdi. Ama o masada, ya aynı dalga uzunluğundaki kafadar dostların ya da aptal olmayan kadınların bulunması şarttı Doğan beyin neşelenmesi için...[4]Hasan Cemal

Kaynakça[değiştir]

  1. Türklerin Tarihi, Birinci Kitap, Doğan Avcıoğlu, Tekin Yayınevi, 2006, s. 7
  2. 6 Kasım 1983, Cumhuriyet gazetesi, sayfa 11.
  3. 8 Kasım 1983, Cumhuriyet gazetesi, sayfa 2.
  4. Hasan Cemal, Kimse Kızmasın, Kendimi Yazdım, Doğan Kitap, s. 220-221.