Tartışma:Ahmed Sirhindi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikisöz, özgür söz dizini

70. Mektup'tan Alıntı[değiştir]

Az sonra sileceğim aşağıdaki alıntının tercümesinde Hüseyin Hilmi Işık ya da Abdülkadir Akçiçek hata yapmış. Anılanlardan birincisi demiş ki:

Görülüyor ki, varlıkların en üstünü insandır. Mahlûkların en aşağısı, en kötüsü de, yine odur. Çünki, âlemlerin Rabbinin sevgilisi olan Muhammed Mustafâ “sallallahü aleyhi ve sellem” insan olduğu gibi, âlemlerin Rabbinin düşmanı olan Ebû Cehl bin Hişâm da insandır. O hâlde kalb, herşeyi sevmekden kurtulmadıkça, herşeyden münezzeh [ayrı] olan, bir varlığın sevgisine kavuşamaz. Bu ise, en büyük harâblık, aşağılıkdır. Birşeyin hepsi ele geçmezse, hepsi de elden kaçırılmamalıdır, formülüne göre, birkaç günlük ömrü, islâmiyyetin sâhibine “aleyhissalâtü vesselâm” uyarak geçirmelidir. Çünki âhıretin azâbından kurtulup, sonsuz ni’metlere kavuşmak, ancak Ona “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” uymakla olur.

İkinci tercüman şöyle demiş:

İnsan mevcudatın en şereflisidir; aynı zamanda katinatın en şereflisi.. Alemlerin Rabbi Allah'ın Habibi Muhammed (aleyhissalatu vesselam), insandan gelmiştir. Ona ve áline salat, selâm, tahiyyat.. Yerin ve semaların Rabbi Allah'ın düşmanı Ebu Cehil dahi insandan gelmiştir. Durum anlatıldığı gibi olunca, hiç şüphe edilmesin iş zorlaşıyor. Onun için bu çeşitli bağlantılardan kurtulmak (yani, Müellif, bu sözlerin öncesinde, "bağlantılar" kelimesiyle insanın kalbinde Allah'ın zatından gayrı şeylere duyduğu ilgilerden bahsediyor, bu bağlar her ne olursa, insanı Allah'tan uzaklaştırandır) müyesser olmadığı sürece, vahdetten dahi münezzeh olan Vahid Zat'la bağlantı hasıl olmaz. Ancak, "Hepsine erilmezse de hepsi terkedilmez" muktezasına göre günün az miktarında sünnet-i seniyyeye uyarak, sahib-i şeriata ittiba ederek muamele ve maişet yolu tutulmalıdır. Ona ve aline salat ve tahiyyat.. Şundan ki, ahiret azabından kurtulmak, ebedi sonsuz nimetlere ermek, anlatılan ittibaya bağlıdır.

Galiba hatayı Abdülkadir Akçiçek yapmış. En iyisi bu alıntıyı bu sayfadan kaldırmak. Bahsettiğim zıtlık, ilk bir iki cümlede geçiyor.--Kutsalyolcusu (mesaj) 14:00, 20 Ekim 2013 (UTC)