Bozkurt (kitap)
Bozkurt (İngilizce özgün adı: Grey Wolf), İngiliz asker ve yazar H. C. Armstrong'un 1932 yılında yayımladığı Atatürk biyografisi. Atatürk'ün sağlığında yayımlanan ilk biyografisidir.
Alıntılar
[değiştir]- Bütün cadde ve sokakların kenarları sevinçle haykıran, gözyaşı döken, dua eden, Yunan korkusundan onları kurtardığı için diz çöküp Tanrı'ya şükreden insanlarla doluydu. Kapalıçarşı'nın sarsılan kemerleri altından geçerek kente girdi. Düşman! Rıhtımdan bir taş atımı kadar bile olmayan, cehennemi toplarıyla dev gibi yükselen, fakat hiçbir şey yapamayan, çaresizce demir atmış bekleyen Müttefik savaş gemileri işte oradaydılar. Karargâh olarak seçilmiş eve giden Mustafa Kemal'in yüzünde alaycı bir ifade vardı. Onların güçsüzlüğünde kendi gücünün büyüklüğünü görüyor olmalıydı.
- Ahlaksız bir Arap'ın dini görüşlerinden oluşan İslam artık ölmüştür. Belki çöldeki göçebe kabilelerine uygun olmuş olabilir, ama gelişmekte olan modern bir ülke için değil. Dine ihtiyaç duyan bir yönetici korkaktır. Hiçbir korkak, yönetici olmamalıdır.
- (Yazarın Atatürk'ün söylediğini iddia ettiği sözler.)
- O, steplerde yaşayan Tatarların bir geri dönüşü, bir anakronizm, ilkel ve vahşi güce sahip biri, dünyaya gelmesi gerektiği çağdan çok geç doğmuş bir liderdir. Tüm Orta Asya'nın göçü sırasında doğmuş olsaydı, Bozkurt sancağı altında ve bir Bozkurt'un yüreği ve içgüdüleriyle Süleyman Şah'ın yanında at koşturuyor olurdu. Askeri dehası ile duyguların, bağlılık ve ahlaki değerlerin zayıflatamadığı acımasız kararlarıyla, ülkeleri fetheden, kentleri yakıp yıkan ve seferleri arasındaki barış dönemlerini zevk ve safâ âlemleriyle dolduran, vahşi akıncıların başında bir Timurlenk veya Cengiz Han olabilirdi.