Büyük Diktatör

Vikisöz, özgür söz dizini

Büyük Diktatör, Charlie Chaplin'in yönettiği ve başrolü Paulette Goddard ile paylaştığı, 1940, ABD yapımı politik komedi filmidir. Aynı zamanda Chaplin'in ilk sesli filmidir.

  • Bu, iki Dünya Savaşı arasındaki bir dönemin hikayesidir - deliliğin serbest kaldığı bir geçiş dönemi. Özgürlük pike yaptı ve insanlık oradan oraya tekmelendi.
    • Açılış levhası
  • Diktatör Hynkel ülkeyi demir yumrukla yönetti. Yeni çifte haç amblemi altında özgürlük sürgün edildi, konuşma özgürlüğü bastırıldı ve yalnızca Hynkel'in sesi duyuldu.
    • Dış ses
  • Askerler! Zorbalara itaat etmeyin. Onlar sizi eziyor; düşüncelerinizi, hislerinizi ve hareketlerinizi planlıyor, sizi koyun yerine koyuyorlar. Sizi aç bırakıp, hayvan terbiye eder gibi şartlandırıp topun ağzına sürüyorlar. İnsanlıktan çıkmış, beyni ve kalbi makineleşmiş kişilere teslim olmayın. Sizde nefret yok, sevilmeyen kişiler nefret eder ancak. Askerler! Esirlik için değil, hürriyet için savaşın. Şöyle der Luka İncili'nin 17. bölümünde "Tanrının krallığı insanın içindedir" Bir kişiye, bir gruba değil, herkese açıktır. Siz insanlar, makineleri yaratacak güçtesiniz, mutluluğu yaratacak güçte. Bu güçle yaşamı hür ve güzel yapın, harika bir maceraya dönüştürün.
  • Özür dilerim ama imparator olmak istemiyorum, benim işim bu değil. Kimseyi yönetmek veya fethetmek istemiyorum. Mümkün olursa, Yahudi, yabancı, siyah, beyaz herkese yardım etmek istiyorum. Biz hepimiz birbirimize yardım etmek isteriz, insanlar böyledir. Biz hepimiz birbirimizin mutluluğu ile yaşamak isteriz üzüntüsü ile değil. Birbirimizden nefret etmek, küçük görmek istemeyiz. Bu dünyada herkese yer var ve dünya zengin ve herkese bakabilir.
    Yaşam özgür ve güzel olabilir. Ama yolumuzu kaybettik. Açgözlülük ruhumuzu zehirledi ve dünyaya nefret barikatı kurdu; bizi üzüntü ve kan gölünde boğdu.
    Hızlandık ama kendi içimize kapandık. Bize zenginlikler veren makinalar bizi daha çoğuna aç bıraktı. Bilimimiz bizi alaycı yaptı, zekâmız sert ve kaba. Çok düşünüp az hissediyoruz. Makinalardan çok insanlığa ihtiyacımız var. Zekâdan çok iyilik ve nezakete ihtiyacımız var. Bu vasıflar olmadan hayat vahşet olur ve her şeyde kayıp.
    Uçak ve radyo bizi daha da yakınlaştırdı. Bu icatların doğası insanların içindeki iyiliği haykırır, evrensel kardeşliğimizi ve hepimizin birliğini haykırır. Şu anda bile sesim dünyadaki milyonlara ulaşıyor, milyonlarca umutsuz erkeğe, kadına ve küçük çocuğa, insanlara işkence ettiren ve tutuklattıran bir sistemin masum kurbanlarına, benim "Umutsuzluğa kapılmayın" dediğimi duyabilenlere.
    Üzerimizdeki mutsuzluk açgözlülüğün geçişinden, insanlığın gelişiminden korkan insanların acısından: insanların nefreti geçecek ve diktatörler ölecek ve halktan aldıkları güç halka dönecek ve insanlar öldüğü sürece hürriyet asla yok olmayacak.
Büyük Diktatör ile ilgili daha fazla bilgiye Vikipedi'den ulaşabilirsiniz.