2016 Türkiye darbe girişimi
Görünüm
2016 Türkiye darbe girişimi | |
---|---|
Vikipedi maddesi Vikiveri öğesi |
15 Temmuz Darbe Girişimi veya 2016 Türkiye Askerî Darbe Teşebbüsü, darbecilerin verdiği isimle Harekât Yıldırım[1] veya Yurtta Sulh Harekâtı, 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından Türkiye'de yaşanan askerî darbe girişimidir.
Hakkında söylenenler
[değiştir]Ersin Nazif Gürdoğan
[değiştir]- Başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye'de demokrasi tarihi yeniden yazılacak ve yeniden yorumlanacaktır.[2]
Recep Tayyip Erdoğan
[değiştir]- Milli iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine karşı tabii ki hukuk, yasalarımız, anayasamız neyi gerektiriyorsa bunun bir defa cevabını bu yapı ister Silahlı Kuvvetler içinde olsun, bir grup azınlık da olsa ister başka kurumlarımızın içerisinde olsun, gereken cevabı alacaklardır.[3] (15 Temmuz 2016)
- Buna bir kalkınma deyin ya da ayaklanma deyin. Çünkü bunlar darbe yapamazlar ve şu anda bu yaptıklarıyla da silahlı kuvvetlerimizin temiz yapısının içinde böyle bir azınlığın olduğu çok açık net olarak ortaya çıkmış oldu. Bu operasyondan sonra da çok daha ciddi bir şekilde bir temizlenme hareketine tabi olacaklar. Ben bu ülkenin Başkomutanıyım. Milletin % 52 oyuyla iş başına gelmiş olan bir insanım. Dolayısıyla böyle bir şeyden hiç mi hiç haberimiz yok. Şüphelerimiz vardı ama böyle bir şeyin olacağı noktasında hiç böyle bir şey düşünmüyorduk. Fakat şu anda böyle bir yeltenme olayı oldu. Maalesef gerek Genelkurmay Başkanımız gerekse bazı komuta kademesindeki arkadaşlarımızla irtibatı kuramıyoruz. Fakat bütün bunlara rağmen biz emniyet teşkilatımızla halkımızla beraber el ele bu işin üstesinden geleceğiz. Demokrasiye inanan bütün halkımı ben meydanlara davet ediyorum. Ben de halkımızla beraber meydanlarda olacağım. Başbakanımızda meydanlarda olacak. Şu anda bazı yerlere işgal kuvvetleri sızmış. Örneğin Atatürk Havalimanı’nda geçen gün malum DAEŞ’ciler vardı bugün de benzerleri kuleyi işgal etmişler. Bu kuleyi işgal etmek suretiyle uçuşlara müsaade etmiyorlar. Böyle bir durum söz konusu. Yargı şu anda zaten gerekli adımları atıldı. Emniyet teşkilatımızın içerisinde bu ülkeyi seven arkadaşlarımız var. En kısa zamanda haddini bildireceğiz. Ben buradan silahlı kuvvetlerimize de sesleniyorum. Diyorum silahlı kuvvetlerimizin onurlu generallerine özellikle sesleniyorum. Onurlu generalleri maalesef onur kaybına uğrayanlara karşı onların da dik durmasını istiyorum. Bunlar gelip geçicidir. Ama siz kalıcısınız. El ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz. Bunlara haddini inşallah en kısa zamanda haddini bildireceğiz. Herkesi şehirlerin meydanına davet ediyorum. Hava limanlarına davet ediyorum. Ben de bu gece aynı şekilde onların arasında olacağım. Büyük ihtimalle İstanbul’da olacağım. Tüm siyasi partilerin liderlerine bu çağrımı yapıyorum. Diyorum ki demokrasiye inananlar olarak hep birlikte bu adımı atmalıyız.” Erdoğan konuşmasını, “Bana karşı şu ana kadar herhangi bir girişim söz konusu değil” diyerek bitirdi.[4] (16 Temmuz 2016)
- Bugünkü bu gelişme gerçekten Silahlı Kuvvetlerimizin içerisindeki bir azınlığın ne yazık ki kalkışma hareketidir ve bu malum yapıya ait, paralel yapılanmanın teşvik ettiği, üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir. Ülkemizin birliği, beraberliği, bütünlüğüne yönelik bu harekete karşı inanıyorum ki milletçe vereceğimiz güzel bir cevapla bunlar gerekli olan cezayı alacaklardır.[5] (16 Temmuz 2016)
- Milletimi havalimanlarına ve meydanlara davet ediyorum. (16 Temmuz 2016)
Abdullah Gül
[değiştir]- Önce bütün milletimize şunu söylemek isterim. Düşüncesi, fikri, partisi ne olursa olsun farkIığını kenara bırakmalı ve demokrasi için sımsıkı sağlam durmalı. Türkiye Latin Amerika, Afrika ülkesi değil. Hatada olanlar vazgeçip kışlalarına çekilsin. Bu emir komuta zincirinde olan bir şey değil. Herkes bu hatayı yapanlar bundan hemen vazgeçsinler kışlalarına dönsünler. Bir daha milletin yüzüne bakamayacak hale gelirler. Saldırganlık olmadan çatışmaya fırsat vermeden demokrasiye sahip çıkma günüdür. İnanıyorum Türkiye bu sıkıntılı geceyi atlatacak. Aziz vatandaşlarımdan ricam bu tip ne olduğu belirsiz ayaklanmalara karşı saflarını sık ve tavırlı dursunlar. Demokrasiye sahip çıksınlar.[6] (16 Temmuz 2016)
Hulusi Akar
[değiştir]- Bu çılgınlığa girişmelerinde Ağustos Şurası'na ilişkin yaptığımız kapsamlı, ciddi ve titiz çalışmalarda bu örgütün büyük bir darbe yiyeceğini anlamasının en önemli etken olduğunu düşünüyorum. Ayrıca İkinci Başkanımla beraber çevremizdeki personellerin bir kısmının bu örgütle bağlantılı oldukları hususunda şüphelerimiz gelişmişti. Şura'da çok ciddi adımlar atacaktık. Bunun dışında bu terör örgütüyle ilgili yargıda devam eden soruşturma ve davalarda gelinen aşamalar, devletin tüm kurumlarının bu konuda aldığı mesafe de gözü dönmüş bu hain teröristleri bu teşebbüse iten bir diğer sebeptir. Bu yapılanmanın içinde olan, şahsıma, milletime, silah arkadaşlarıma, emniyet mensubu kardeşlerime, devlet kurumlarına, Türk tarihine, medeniyetimize bu derece zarar veren her kişiden ayrı ayrı şikayetçiyim.[7] (18 Temmuz 2016)
Kaynakça
[değiştir]- ↑ "Darbenin adını 'Harekat Yıldırım' koymuşlar". Milliyet. 18 Temmuz 2016. 2 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2019.
- ↑ Darbe demek ölüm demektir kan demektir
- ↑ "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz gecesi yaptığı ilk konuşma, 4 ay sonra yayınlandı". Sputnik Türkçe. 20 Kasım 2016. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018.
- ↑ "Erdoğan: Herkesi Şehirlerin Meydanlarına Davet Ediyorum". 16 Temmuz 2016. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018.
- ↑ Ali Gündoğan (16 Temmuz 2016). "Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ilk açıklama". Hürriyet. Erişim tarihi: 6 Ocak 2018.
- ↑ "Abdullah Gül: 'Türkiye Latin Amerika, Afrika ülkesi değil'". İHA. 16 Temmuz 2016. Erişim tarihi: 7 Ocak 2018.
- ↑ Burhan Özbilici (25 Temmuz 2016). "Genelkurmay Başkanı Akar darbe girişimi gecesini anlattı". BBC Türkçe.