İyilik: Revizyonlar arasındaki fark

Vikisöz, özgür söz dizini
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Değişiklik özeti yok
Nosferatü (mesaj | katkılar)
k 88.239.51.246 tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Fuzûlî tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.
1. satır: 1. satır:
İyi insan ol fakat kesinlikle “ben iyiyim” deme, iyi olduğunu iddia etme. Bu şekilde bir davranış zaten senin iyi olmadığını ortaya koyar.

Benim çok hatalarım, noksanlarım, günahlarım, kötüklüklerim var deyip yaptığın yanlışlıkları görmek iyi olmaya doğru attığın bir adımdır.

Yeni bir topluluğa girdiğinde kendini oradaki insanların en sonuncusu, en hakiri olarak gör.Benden kötüsü vardır, sondan birinci değil ikinci olayım diye düşünürsen iyilik imtihanında yara alırsın.

Kötülüğü iyilikle uzaklaştırmaya ve yok etmeye çalış. Kötülüğe kötülük ile karşılık vermek sana göre değildir. Kötülüğe iyilikle mücadelende başarılı olamasanda kalbinde bunun niyetine sahip ol, her zaman iyiliği destekle.

Hiçbir zaman zalimlerin yanında olma onlara yağcılık ve yalakalık yapma bu tür davranış sadece kötülüğün sıfatıdır.

Dürüst ve güvenilir ol. Çevrende adilliğinle anıl,harama asla el uzatma, kuru ekmeğe razı ol, kesinlikle haram yeme.

Kötüler kadar cesur, gözü kara, atılgan, yılmaz bir kişi olmaya çalış. İyi eğitimli, iyi amirler, iyi memurlar, iyi komşular, iyi insanlarla arkadaşlık yap ki; iyi bir aile reisi ve iyi evlatlar yetiştirmeye yönelik bir kişiliğin oluşsun.

Unutma ! Ahlaksız, faziletsiz, görgüsüz, suratsız, kalp kıran, gönül yıkan insanlar iyi görünseler bile kötüdürler.

Zenginde olsan kanaatli ve iktisatlı yaşa. İsraftan, sefadan, lüksten, aşırı tüketimden, aşırı konfordan, gösterişten uzak dur. Bu davranışlar iyilikle anılmaz.

Yaptığın iyiliği sadece sen bil, başkalarına yardım ve hayırlarınla sakın övünme, gururlanıp kibirlenme.

Başkalarının ayıp, noksan, günah ve kusurlarını göreceğine kendi hatalarını gör.

Öfken ile her an başkasına ve kendine telafi edilemeyecek zararlar verebilirsin. Unutmaki öfkesine hakim olamayan bir kişi iyi bir insan olamaz.

İyi insanda benlik ve bencillik olmaz, iyi insan hüzünlüdür, kendi haline, insanlığın ve Dünyanın haline üzülür.İyi insan çok konuşmaz. Gevezelik, lafazanlık ve düşünmeden konuşmak iyi olmaya engeldir.

İyilik yapılmaya layık olmayan kimselere iyilik yaparken dikkatli ol, çünkü onlardan iyilik yapana kötülük yapanları çok görülmüştür. Ondan dolayı iyilik yaptığın her kimse, iyiliğin nerden ve kimden geldiğini bilmemelidir. ERCAN KAYRAK

* Kalbinde iyilik olmayana iyilik gelmez. - [[Çerkez atasözleri]]
* Kalbinde iyilik olmayana iyilik gelmez. - [[Çerkez atasözleri]]
* Kötülük yapıp iyilik bekleme. - [[Çerkez atasözleri]]
* Kötülük yapıp iyilik bekleme. - [[Çerkez atasözleri]]

15.41, 16 Ekim 2007 tarihindeki hâli

  • Kalbinde iyilik olmayana iyilik gelmez. - Çerkez atasözleri
  • Kötülük yapıp iyilik bekleme. - Çerkez atasözleri
  • En büyük sayıda insana en büyük mutluluk|mutluluğu veren eylem en iyidir. - Francis Hutcheson
  • Bir insanın gerçek zenginliği, onun bu dünyada yaptığı iyilikleridir. - Muhammed (Peygamber)
  • Erdemin en büyüğü, seninle ilişkilerini kesene iyilik etmen, senden esirgeyene vermen, sana kötülük edeni bağışlayıp, dost elini uzatmandır. - Muhammed (Peygamber)
  • Hiç şüphe yok ki doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de cennete götürür. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında sıddîk (doğru sözlü) diye yazılır. Yalancılık kötüye götürür. Kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleye söyleye Allah katında kezzâb (çok yalancı) diye yazılır. - Muhammed (Peygamber)
  • İyilik yap ehli olana da, olmayana da, ehline isabet ederse yerini bulur. etmez ise ehli sen olursun.
  • Nerede olursan ol Allah’a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran. - Muhammed (Peygamber)
  • Siz iffetli (namuslu) olunuz ki, hanımlarınız da iffetli olsunlar. Anne babanıza iyilik ediniz ki, çocuklarınız da size iyilik etsinler. - Muhammed (Peygamber)
  • Bilgi insanı şüpheden, iyilik acı çekmekten, kararlı olmak korkudan kurtarır. - Konfüçyus