Sofie'nin Dünyası
Görünüm
Sofie’nin Dünyası, Norveçli yazar Jostein Gaarder'tarafından 1991 yılında yazılmıştır. Norveç’te yaşayan genç bir kız olan Sofie Amundsen ve O’nu felsefî düşünce ve felsefe tarihi ile tanıştıran Alberto Knox arasında geçen olaylar anlatılmaktadır.
- Üç bin yıllık geçmişinin hesabını yapamayan insan günübirlik yaşayan insandır. Goethe
Silindir şapka
[değiştir]- İyi bir filozof olmak için gereken tek şey hayret etme yetisidir.
- Hayatta en önemli şey nedir? Açlığın sınırında bir insana bunu sorsan, yiyecek der. Soğuktan donan birine sorsak, sıcaklık der. Kendini yalnız hisseden birine sorsak, başka insanlarla beraber olmak, diye cevap verir.
Ancak bu tür ihtiyaçlar karşılandığında, tüm insanların hâlâ ihtiyaç duyduğu şeyler var mıdır? Filozoflara göre, evet, vardır… - Neden yaşadığımız konusuyla ilgilenmek, pul toplamak kadar “rastlantısal” bir ilgi değildir.
- s. 20
- Çocuklar için dünya ve dünyadaki her şey yenidir, ilginçtir. Büyükler içinse durum hiç de böyle değildir; büyüklerin çoğu için dünya sıradan bir şeydir.
Filozoflarsa diğer büyüklerden farklıdır. Bir filozof dünyaya alışmayı bir türlü beceremez. Dünya onun için hâlâ akıl almaz bir şey, evet, hâlâ sırlarla dolu, gizemli bir şeydir. Filozoflarla küçük çocukların en önemli ortak yanları budur; bir filozof ömrü boyunca duyarlı bir çocuk olarak kalır da diyebilirsin sen buna.- s. 26
Doğa filozofları
[değiştir]- Hiçbir şey yoktan var olmaz…
- Bildiğimiz ilk filozof, Anadolu’da bir Yunan kenti olan Miletos’ta yaşamış Thales’tir. Thales dünyayı dolaşmıştı… Thales, her şeyin özünün su olduğunu öne sürmüştür.
- s. 41
- ”Her şey akar,” diyordu Herakleitos. Her şey hareket etmektedir ve hiçbir şey kalıcı değildir.
- s. 44
- ”Batıl inanç.” Garip bir sözcük değil mi bu da?
- s. 59
- Doğal bir arlanma duygusundan söz edilebilir mi?
En bilge kişi bilmediğini bilen kişidir.
Gerçek bilgi içimizde mevcuttur.
Doğru bilgi, doğru eylemi gerçekleştirir.- s. 70
Sofie'nin Dünyası ile ilgili daha fazla bilgiye Vikipedi'den ulaşabilirsiniz.