Kullanıcı:Bsrgny

Vikisöz, özgür söz dizini
Ktü Böteb
GENEL TANITIM
1998 yılında eğitim öğretime başlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (KTÜ BÖTE) Bölümü, ilk mezunlarını 2002 yılında vermiştir. Bölümün iki temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, ilk ve orta dereceli okullarda görev yapacak bilgisayar öğretmenlerini yetiştirmektir. İkincisi, bilgisayar destekli öğrenme (BDÖ) ortamlarında kullanılmak üzere nitelikli öğretim materyalleri tasarlayabilecek bilgi ve beceriye sahip elemanlar yetiştirmektir. Bu hedefler doğrultusunda bilgi ve deneyim kazanan öğrenciler bölümü tamamladıklarında bilgisayar öğretmeni ve öğretim teknoloğu unvanlarına sahip olmaktadır.
Bölümün öğretim programı incelendiğinde; üniversite ortak derslerinin yanında temel bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımı, çoklu ortam öğrenme ürünleri tasarımı, donanım, programlama ve alan öğretimi ile ilgili derslerin yer aldığı görülmektedir. Ayrıca bölümde verilen seçmeli dersler ile öğrencilerin belli konularda daha fazla bilgi ve deneyime sahip olmaları sağlanmaktadır. Bunların yanında, öğrenciler ilgi ve ihtiyaçları doğrultusunda fakültenin farklı programları tarafından yürütülen seçmeli dersler havuzundan ders alabilmektedir. Öğretim programındaki bu esnek yapı, öğretmen adaylarının akademik ve sosyal tercihlerde bulunabilmesi adına önemlidir.
Bölümde 5 öğretim üyesi (1 doçent, 4 yardımcı doçent), 3 öğretim görevlisi ve 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır. 2002 yılında KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde başlatılan tezli yüksek lisans programı KTÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde sürdürülmektedir. Tez konularının seçiminde güncel teknolojilerin eğitim ortamlarına entegrasyonu, mevcut sorunlar için etkili çözümler üretilmesi ve özgün değerin yüksek olması konuları üzerinde hassasiyetle durulmaktadır. KTÜ BÖTE Bölümü’nde tamamlanmış yüksek lisans tez sayısı 27’dir.
Bölüm binasında 3 derslik, 61 bilgisayardan oluşan bir laboratuvar, 21 bilgisayarın ve ilgili donanımların bulunduğu bir ağ laboratuvarı, öğrencilerin serbest zamanlarında k ullanabildikleri 40 bilgisayarlı bir çalışma laboratuvarı, bir teknoloji sınıfı (akıllı tahta, doküman kamera, plazma TV gibi donanımların bulunduğu) yer almaktadır. Eğitim amacıyla kullanılan bu mekânların öğrenci kapasiteleri aşağıda verilmektedir:
Derslik 1
60
Derslik 2
60
Derslik 2
60
Amfi
112
Ağ Laboratuarı
40
Akıllı Sınıf
40
Bilgisayar Laboratuarı
60
Bilgisayar Laboratuarı
40
Teknoloji Sınıfı
40
KTÜ BÖTE mezunlarının temel bilgi iletişim teknolojilerinin kullanımı ve bunların etkin öğretimi konularında donanımlı, akademik gelişmeye açık, etkileşimli öğrenme ortamları ve materyalleri tasarlama konusunda kendine güvenen, sosyal sorumluluk bilincine sahip, bireysel ve ekiple çalışma becerileri gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanında öğretmen, akademisyen veya özel sektör mensubu olarak görev yapan mezunlarımız, bu amaç doğrultusunda harcanan çabanın sonuçları olarak bizi onurlandırmaktadır.