Erich von Manstein

Vikisöz, özgür söz dizini
Erich von Manstein
Doğum tarihi 24 Kasım 1887
Doğum yeri Berlin
Ölüm tarihi 10 Haziran 1973, 9 Haziran 1973
Ölüm yeri Icking
Vikipedi maddesi
Vikiveri öğesi

Erich von Manstein (24 Kasım 1887 - 9 Haziran 1973), İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleri olan Wehrmacht'ın Alman komutanıydı. Mareşal rütbesine ulaştı.

Hayatı[değiştir]

  • Manstein, Fransa'nın işgaline hazırlık olarak, Ardennes ormanlarında bir saldırı ve Manş Denizi'ne hızlı bir yolculuk çağrısında bulunan ve daha sonra Sichelschnitt ("orak kesim") olarak bilinen yenilikçi bir operasyon tasarladı. Belçika ve Flandre'de Fransız ve Müttefik orduları. Sefer sonunda general rütbesine ulaşarak, Haziran 1941'de Sovyetler Birliği'nin işgalinde aktif olarak yer aldı. Sivastopol kuşatması ve Kerç Yarımadası Muharebesi'nde Mihver kuvvetlerine liderlik etti ve mareşalliğe terfi etti. 1 Temmuz 1942'de Leningrad kuşatmasına katıldı. Kursk Muharebesi'nin (Temmuz-Ağustos 1943) başlıca komutanlarından biriydi. Hitler ile savaşın gidişatı konusunda devam eden anlaşmazlıkları Mart 1944'te görevden alınmasına yol açtı. Hiçbir zaman başka bir komuta alamadı ve Almanya'nın yenilgisinden birkaç ay sonra Ağustos 1945'te İngilizler tarafından esir alındı
  • Manstein, Ağustos 1946'da savaş suçlularının ana Nuremberg duruşmalarında tanıklık yaptı ve sonraki anılarıyla birlikte, temiz Wehrmacht mitinin -Alman silahlı kuvvetlerinin Alman silahlı kuvvetlerinin vahşetten sorumlu olmadığı efsanesinin- gelişmesine yardımcı olan bir makale hazırladı. Holokost. 1949'da Hamburg'da savaş suçlarından yargılandı ve savaş esirlerine kötü muamele ve kendi faaliyet alanındaki sivil yaşamları korumamak da dahil olmak üzere on yedi suçlamanın dokuzundan mahkum edildi.

Sözleri[değiştir]

  • Paulus'un ordusu sona ermeden teslim olsaydı, Ruslar, Paulus'a ve benim sadece iki Rumen ordusuna sahip olduğum güney cephesine karşı güçlerini geri çekme avantajına sahip olacaktı. Bu nedenle, Altıncı Alman Ordusunun, son insanının ölümüne bile direnişi gerekliydi.

-Leon Goldensohn'a (14 Haziran 1946). "Nürnberg Röportajları"nda alıntılanmıştır - Leon Goldensohn, Robert Gellately - Tarih - 2004

  • O sırada Paulus'un üzerinde baş komutanı olduğum Altıncı Ordu'yu karşı taarruzlarla kurtarmaya çalıştım - ama bu mümkün değildi. Sonunda Altıncı Ordu'nun ayrılması emrini verdim, ama sonra Paulus çok geç olduğunu ve mümkün olmadığını söyledi. Hitler, Altıncı Ordunun herhangi bir zamanda dağılmasını değil, son adama kadar savaşmasını istiyordu. Hitler'in Altıncı Ordu kaçmaya çalışırsa bunun onların ölümü olacağını söylediğine inanıyorum.

-Leon Goldensohn'a (14 Haziran 1946). "Nürnberg Röportajları"nda alıntılanmıştır - Leon Goldensohn, Robert Gellately - Tarih - 2004

  • Bir komutana ciddi bir krizi görme gücü veren zafer iradesi, Hitler'in son tahlilde kendi 'görevi'ne olan inancından kaynaklanan iradesinden çok farklı bir şeydir. Böyle bir inanç, insanı akla karşı duyarsız kılar ve kendi iradesinin katı gerçekliğin sınırlarının ötesinde bile iş görebileceğini düşünmesine yol açar - bunlar ister çok daha üstün düşman kuvvetlerinin mevcudiyetinde olsun, ister uzay ve zaman koşullarında, ister yalnızca düşmanın da kendi iradesine sahip olması gerçeğinde.

-Kaybedilen Zaferler[1], Hitler Başkomutan Olarak

  • Alt komutanların bağımsızlığına geniş bir alan tanımak - yürütme yöntemini bireyin takdirine bırakan görevler vermek, her zaman Alman liderliğinin özel yeteneği olmuştur. Çok eski zamanlardan beri - kesinlikle Moltke'nin zamanından beri - bu ilke Almanya'nın askeri liderliğini diğer orduların liderliğinden ayırdı.

-Güney Rusya'daki Görev Komutanlığı, Kaybedilen Zaferler ve Kış Kampanyasını Tanımlamak

  • Ancak, her şeye aynı anda tutunmaya çalışanın, hiçbir şeyi elinde tutmadan bitirdiği iyi bilinen bir savaş düsturudur.

-Kaybedilen Zaferler, Güney Rusya'da Kış Seferi

Kaynakça[değiştir]