Halikarnas Balıkçısı: Revizyonlar arasındaki fark

Vikisöz, özgür söz dizini
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Evrifaessa (mesaj | katkılar)
k →‎top: eklemeler, çıkarmalar, düzenlemeler AWB ile
2. satır: 2. satır:
'''Cevat Şakir Kabaağaçlı''' (17 Nisan 1890, Girit – 13 Ekim 1973, İzmir) Takma ad olarak kullandığı '''Halikarnas Balıkçısı''' adı ile bilinen, Bodrum'a olan aşkı ile tanınan roman ve öykü yazarı.
'''Cevat Şakir Kabaağaçlı''' (17 Nisan 1890, Girit – 13 Ekim 1973, İzmir) Takma ad olarak kullandığı '''Halikarnas Balıkçısı''' adı ile bilinen, Bodrum'a olan aşkı ile tanınan roman ve öykü yazarı.


[[Dosya:Under the Milky Way.jpg|144px|thumb|right|Gece yıldızları tek tük görünen mıymıntı şeyler değildir. Yıldız kalabalığına engin gece dar gelir. Sanki parıltılarıyla göğü sarsıp gürlerler. Hele ufukta ay bir görünekoysun, evren bir peri masalına döner.]]
[[Dosya:Under the Milky Way in Black Rock Desert, Nevada.jpg|144px|thumb|right|Gece yıldızları tek tük görünen mıymıntı şeyler değildir. Yıldız kalabalığına engin gece dar gelir. Sanki parıltılarıyla göğü sarsıp gürlerler. Hele ufukta ay bir görünekoysun, evren bir peri masalına döner.]]
==Sözleri==
==Sözleri==
===Kaynaklı===
===Kaynaklı===

17.19, 6 Mart 2021 tarihindeki hâli

Halikarnas Balıkçısı
Doğum tarihi 17 Nisan 1886, 17 Nisan 1890
Doğum yeri Girit
Ölüm tarihi 13 Ekim 1973
Ölüm yeri İzmir
Vikipedi maddesi
Vikiveri öğesi

Cevat Şakir Kabaağaçlı (17 Nisan 1890, Girit – 13 Ekim 1973, İzmir) Takma ad olarak kullandığı Halikarnas Balıkçısı adı ile bilinen, Bodrum'a olan aşkı ile tanınan roman ve öykü yazarı.

Gece yıldızları tek tük görünen mıymıntı şeyler değildir. Yıldız kalabalığına engin gece dar gelir. Sanki parıltılarıyla göğü sarsıp gürlerler. Hele ufukta ay bir görünekoysun, evren bir peri masalına döner.

Sözleri

Kaynaklı

  • 1890 yılında ada Türk iken Girit’te doğdum. Babam, Türkiye’nin Atina Sefiri oldu. Falerin’da ilk evi babam yaptırdı. Üç dört yaşındayken, küçük kardeşimle Parthenon'un mermerleri arasında oynardık. Bir gün kayıkta, kayıkçı deniz aynasını denize tuttu. Denizaltı alemini görünce, tokat yemiş gibi sarsıldım.[1]
  • Bak şimdi, sanki geçmişle gelecek karşı karşıya oturuyoruz.[2]

Kaynaksız

  • Gece yıldızları tek tük görünen mıymıntı şeyler değildir. Yıldız kalabalığına engin gece dar gelir. Sanki parıltılarıyla göğü sarsıp gürlerler. Hele ufukta ay bir görünekoysun, evren bir peri masalına döner.
  • Mavinin asıl canı ciğeri, gönlü olan maviliği ilk olarak mal eden ben değilim. İlk yıllardan beri şehir mavi esen delikanlı Meltem Tanrısı Zefiros’un adından Zefiriya diye anıldı.
    • Bodrum hakkındaki söyledikleri
Ölüm hayata sığıyor ama hayat ölümü aşıyor. Hayat, doğadır.
  • Her yaşayan insan hayatın askeridir. Ölüm var her zaman. Ölüm hayata sığıyor ama hayat ölümü aşıyor. Hayat, doğadır. Çıkarcılar, başkasının üstünden geçinenler ölümün hayata karşı askerleridir.
  • Çağdaş olmak istiyorsanız, klasik akıl devriminizi tamamlamak zorundasınız. Klasik kültürün temeli de Anadolu’da atılmıştır. Bilim, felsefe, kültür, şiir, aritmetik, trigonometri, astronomi gibi akılı akıl yapan ne varsa bu bilgi enerjilerinin hepsi Anadolu’nun yediveren toprağının içinden fışkırmıştır. Öyle ise ayağınızı toprağınıza sağlam basın. Anadolu’ya sahip çıkın. Orta Asya’dan gelmiş olmanın gerçeğiyle Anadolu’yla kaynaşmış olmanın şansını bir hümanizmde birleştirin.

Bu sentezi yapıp çağdaşlığa uzanırken egemenlerin değil, emekçi halkın yanında olun, yurtseverlikle insancılığınız, evrensel bir sömürüsüz dünya arzulasın. Çünkü siz, Konstantin’den yana değil, Mustafa Kemal Paşa’dan yana olmalısınız.

Şiirlerinden Örnekler

Bodrum

İtalya'yı gör de öl derler,
Yok canım; Bodrum'la kıyılarını gör ve yaşa.

Yokuş başına geldiğinde Bodrum'u göreceksin.
Sanma ki sen, geldiğin gibi gideceksin.
Senden öncekiler de böyleydiler,
Akıllarını hep Bodrum'da bırakıp gittiler.
...

Eserleri

Merhaba Anadolu

  • Bodrum ya da Datça'ya varıp da, Gökova'ya uğramamak, sarayın kapılarına dek gidip, içeriye girmemeye benzer.[3]
    • s. 38
  • Efsaneler büsbütün uydurma değildir. Onların ilk şekillerine nüfuz edilirse, gerçeğe o kadar yaklaşılmış olur. Çünkü o takdirde, sonraki kuşakların o efsanelerde yapmış olduğu değişiklik ve eklemeler bertaraf edilmiş olur. Bu yazı klasik efsanelere değil, bu efsanelerin yapısında ilkel madde olarak kullanılmış olan daha eski efsanelere dayanır.[3]
    • s. 40

Hakkında söylenenler

  • Bilmeyene zor anlatılır Balıkçı’yı dinlemenin ne demek olduğu. Derin mağaralara kapatılmış rüzgârların birden boşanıvermesi gibi konuşur desem edebiyat sanırsınız. Ama gerçekten bir rüzgâr olur Balıkçı konuşurken. Yıllar yılı içinde birikmiş yıldızlı karanlıklar, masalı ve gerçeğiyle Akdeniz, yaşanmış, tadılmış mavilikler, bir başka türlü yeşil deniz dipleri, bütün bunlar içinde öpülesi, dövülesi, övülesi insanlar, yaratan ve sömüren insanlar Balıkçı’nın ciğerinden palas pandıras, üfürüle tükürüle, çevrile savrula dökülür ortalığa. Dünyanın sisini, pusunu ne temizler? Poyraz bir; Balıkçı‘nın merhabası iki![4] ~ Sabahattin Eyüboğlu
  • Balıkçıyı okurken insan doğayla bütünleşmiş, doğanın güzelliğinde atan bir yürek bulur.[5] ~ Yaşar Kemal

Kaynakça

  1. Mavi Yolculuklar, Halikarnas Balıkçısı
  2. Aganta Burina Burinata, s. 44
  3. 3,0 3,1 Merhaba Anadolu, Halikarnas Balıkçısı, Bilgi, s. 38, s. 40
  4. Anafilya
  5. Dipnot, Halikarnas Balıkçısı
Halikarnas Balıkçısı ile ilgili daha fazla bilgiye Vikipedi'den ulaşabilirsiniz.