Yakup Kadri Karaosmanoğlu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikisöz, özgür söz dizini
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
+
10. satır: 10. satır:
== Eserleri ==
== Eserleri ==
=== ''Nur Baba'' (1922) ===
=== ''Nur Baba'' (1922) ===
* Renksiz, kokusuz, fakat sula dolu billur bir kadehe benzeyen hayatını, durup dururken, yarı can sıkıntısı, yarı inat, yarı tecessüsle kokulu bir çirkefe batırıp çıkarmış ve bundan marazi bir zevk duymuştu.
=== ''Kiralık Konak'' (1922) ===
=== ''Kiralık Konak'' (1922) ===
* Zamanlar artık eski zamanlar değil, iki sene içinde pek çok adetler değişti. Kışın konaklarda, yazın yalılarda oturan aileler gittikçe azalmaktadır. Hele, Mısırlıların üşüşmelerinden sonra Boğaziçi'nde yalısı, köşkü olup da kiraya vermekten sakınanlara ya çok zengin, ya çok hesapsız gözüyle bakılıyor.
* '''Kızmak veya gücenebilmek için mutlaka biraz anlamak lazımdır.'''
* Naim Efendi, ölü konağın yalnızlık nöbetinde bütün umutlarını, bağlarını, değerlerini yitirmiş sonsuz bir yorgunluktadır.
* Odanın yekpare camlarından eşyanın üzerine kirli bir aydınlık sızıyordu. '''Bu aydınlığın altında, bu eşyanın sanki küflenen, dökülen bir hali vardı.''' Seniha kendisinin de bu kirli aydınlığın altında bu eşya ile beraber küflendiğini hissetti. Ayağa kalktı, alnını cama dayadı ve dışarıya baktı. Ağaçlar soyulmuş, havuz, dökülmüş yaprak tabakaları altında görülmez olmuştu. Sonbahar denilen mevsim ne hazin bir mevsimmiş! Bu, adeta yazın çürüyüşü, parça parça çürüyüp dökülüşü gibi bir şeydi.
* '''Şiirdeki aşkla hayattaki aşk ne kadar birbirine benzemiyormuş.'''
* Bir zorluk önünde yalnız başına kaldığı vakit, fazla düşünmekten, fazla sıkılmaktan kurtulmak için, daima çarelerin ilk hatıra gelenine, tedbirlerin en basitine, en acelesine müracaat ederdi; yani hiçbir şeyi halletmez, fakat başından savardı.
=== ''Hüküm Gecesi'' (1927) ===
=== ''Hüküm Gecesi'' (1927) ===
=== ''Sodom ve Gomore'' (1928) ===
=== ''Sodom ve Gomore'' (1928) ===

17.43, 17 Mart 2017 tarihindeki hâli

Yakup Kadri Karaosmanoğlu

Yakup Kadri Karaosmanoğlu (27 Mart 1889 – 3 Aralık 1974); Türk romancı, gazeteci, şair ve diplomat.

Kişisel sözleri

  • Atatürk, kendisini unutmayanlar için, tükenmez bir enerji ve optimizma kaynağıdır ve onu unutturmamak hepimize kutsal bir vatan borcudur.[1]
  • Gerek hikâye ettiğim vak'a, gerek tasvir ettiğim eşhas tamamiyle muhayyeldirler. Eğer bunlar bazı kimselere hakikatte vaki ve mevcut gibi görünüyorlarsa, bunu bir romancı sıfatıyla kendim için bir muvaffakiyet telakki ederim. Zira herhangi bir romancının ilk endişesi yarattığı tiplere kuvvetli bir hakikat çeşnisi verebilmektir.[2]

Eserleri

Nur Baba (1922)

  • Renksiz, kokusuz, fakat sula dolu billur bir kadehe benzeyen hayatını, durup dururken, yarı can sıkıntısı, yarı inat, yarı tecessüsle kokulu bir çirkefe batırıp çıkarmış ve bundan marazi bir zevk duymuştu.

Kiralık Konak (1922)

  • Zamanlar artık eski zamanlar değil, iki sene içinde pek çok adetler değişti. Kışın konaklarda, yazın yalılarda oturan aileler gittikçe azalmaktadır. Hele, Mısırlıların üşüşmelerinden sonra Boğaziçi'nde yalısı, köşkü olup da kiraya vermekten sakınanlara ya çok zengin, ya çok hesapsız gözüyle bakılıyor.
  • Kızmak veya gücenebilmek için mutlaka biraz anlamak lazımdır.
  • Naim Efendi, ölü konağın yalnızlık nöbetinde bütün umutlarını, bağlarını, değerlerini yitirmiş sonsuz bir yorgunluktadır.
  • Odanın yekpare camlarından eşyanın üzerine kirli bir aydınlık sızıyordu. Bu aydınlığın altında, bu eşyanın sanki küflenen, dökülen bir hali vardı. Seniha kendisinin de bu kirli aydınlığın altında bu eşya ile beraber küflendiğini hissetti. Ayağa kalktı, alnını cama dayadı ve dışarıya baktı. Ağaçlar soyulmuş, havuz, dökülmüş yaprak tabakaları altında görülmez olmuştu. Sonbahar denilen mevsim ne hazin bir mevsimmiş! Bu, adeta yazın çürüyüşü, parça parça çürüyüp dökülüşü gibi bir şeydi.
  • Şiirdeki aşkla hayattaki aşk ne kadar birbirine benzemiyormuş.
  • Bir zorluk önünde yalnız başına kaldığı vakit, fazla düşünmekten, fazla sıkılmaktan kurtulmak için, daima çarelerin ilk hatıra gelenine, tedbirlerin en basitine, en acelesine müracaat ederdi; yani hiçbir şeyi halletmez, fakat başından savardı.

Hüküm Gecesi (1927)

Sodom ve Gomore (1928)

Ankara (1934)

Yaban (1936)

Bir Sürgün (1937)

Panorama (1953)

Hep O Şarkı (1956)

Kaynakça

  1. Karaosmanoğlu, Yakup Kadri (1981). Atatürk. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. s. 8. 
  2. Nur Baba. Hazırlayan: Atilla Özkırımlı. Birikim Yayınları. s. 23. 
Yakup Kadri Karaosmanoğlu ile ilgili daha fazla bilgiye Vikipedi'den ulaşabilirsiniz.