Vikisöz:Köy çeşmesi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikisöz, özgür söz dizini
İçerik silindi İçerik eklendi
Mavrikant (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
Rschen7754 (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
165. satır: 165. satır:
* [[Kullanıcı:Vitruvian]], Modül kodu her seferinde derlemiyormuş. Kaydedildiği zaman bir kere derleyip bırakıyor. Dolayısı ile yeni söz eklendiği zaman arşiv sayfasında göstermiyor. Hayal ettiğim gibi olmadı yani. Şimdiye kadar belirlenmiş sözler çok güzel gözüküyor. En azından bu kadar emek boşuna gitmemiş oldu. Silinmesi için işaretlenmiş bir çok sayfa var. Onları temizleyebilir misin? Viki kodlarını daha fazla öğrendikten sonra düzeltmeyi amaçlıyorum. Şimdilik belli aralıklarla modül tekrar kaydedilirse arşiv sayfaları güncelliğini koruyabilir. --[[Kullanıcı:Mavrikant|Mavrikant]] ([[Kullanıcı mesaj:Mavrikant|mesaj]]) 19:56, 21 Ocak 2015 (UTC)
* [[Kullanıcı:Vitruvian]], Modül kodu her seferinde derlemiyormuş. Kaydedildiği zaman bir kere derleyip bırakıyor. Dolayısı ile yeni söz eklendiği zaman arşiv sayfasında göstermiyor. Hayal ettiğim gibi olmadı yani. Şimdiye kadar belirlenmiş sözler çok güzel gözüküyor. En azından bu kadar emek boşuna gitmemiş oldu. Silinmesi için işaretlenmiş bir çok sayfa var. Onları temizleyebilir misin? Viki kodlarını daha fazla öğrendikten sonra düzeltmeyi amaçlıyorum. Şimdilik belli aralıklarla modül tekrar kaydedilirse arşiv sayfaları güncelliğini koruyabilir. --[[Kullanıcı:Mavrikant|Mavrikant]] ([[Kullanıcı mesaj:Mavrikant|mesaj]]) 19:56, 21 Ocak 2015 (UTC)
::Olur Mavrikant. 1-2 saate başlarım temizliğe. (Şimdi pc dışı katkı yapıyorum.) [[Kullanıcı:Vitruvian|<font color="#222000">'''Vitruvian'''</font>]] ([[Kullanıcı mesaj:Vitruvian|mesaj]]) 20:00, 21 Ocak 2015 (UTC)
::Olur Mavrikant. 1-2 saate başlarım temizliğe. (Şimdi pc dışı katkı yapıyorum.) [[Kullanıcı:Vitruvian|<font color="#222000">'''Vitruvian'''</font>]] ([[Kullanıcı mesaj:Vitruvian|mesaj]]) 20:00, 21 Ocak 2015 (UTC)

== IMPORTANT: Admin activity review ==
Hello. A new policy regarding the removal of "advanced rights" (administrator, bureaucrat, etc) was adopted by [[:m:Requests for comment/Activity levels of advanced administrative rights holders|global community consensus]] in 2013. According to this policy, the [[:m:stewards|stewards]] are reviewing administrators' activity on smaller wikis. To the best of our knowledge, your wiki does not have a formal process for removing "advanced rights" from inactive accounts. This means that the stewards will take care of this according to the [[:m:Admin activity review|admin activity review]].

We have determined that the following users meet the inactivity criteria (no edits and no log actions for more than 2 years):
#Nosferatü (administrator)

These users will receive a notification soon, asking them to start a community discussion if they want to retain some or all of their rights. If the users do not respond, then their advanced rights will be removed by the stewards.

However, if you as a community would like to create your own activity review process superseding the global one, want to make another decision about these inactive rights holders, or already have a policy that we missed, then please notify the [[:m:Stewards' noticeboard|stewards on Meta-Wiki]] so that we know not to proceed with the rights review on your wiki. Thanks, '''[[User:Rschen7754|Rs]][[User talk:Rschen7754|chen]][[Special:Contributions/Rschen7754|7754]]''' 05:02, 10 Şubat 2015 (UTC)

05.02, 10 Şubat 2015 tarihindeki hâli


Köy Çeşmesine Hoş Geldiniz!
VS:KÇ
TR: Bu sayfanın amacı Vikisöz ile ilgili olan ve cevabını bulamadığınız sorularınızı sorabileceğiniz bir haberleşme ortamı oluşturmaktır. Vikisöz ile ilgili teknik ve idari konular burada tartışılır.
  • Tartışma ve oylamalarda katılımcılar üzerine yapılan yorumların yasak olduğunu, görüşlerinizi bildirirken iyi niyetli bir tutum sergilemeyi unutmayın.
  • Köy çeşmesinde görüş bildirdikten sonra mesajınızın sonuna lütfen dört adet tilde (~~~~) kullanarak imzanızı atmayı unutmayın.
  • Arşivdeki tartışmalara, referans vererek burada devam edebilirsiniz. {{Arşiv referans}} şablonunu kullanabilirsiniz.

EN: Requests for the bot flag should be made on this page. This wiki uses the standard bot policy, and allows global bots and automatic approval of certain types of bots. Other bots should apply below, and then request access from a steward if there is no objection.

Global AbuseFilter

Hello,

AbuseFilter is a MediaWiki extension used to detect likely abusive behavior patterns, like pattern vandalism and spam. In 2013, Global AbuseFilters were enabled on a limited set of wikis including Meta-Wiki, MediaWiki.org, Wikispecies and (in early 2014) all the "small wikis". Recently, global abuse filters were enabled on "medium sized wikis" as well. These filters are currently managed by stewards on Meta-Wiki and have shown to be very effective in preventing mass spam attacks across Wikimedia projects. However, there is currently no policy on how the global AbuseFilters will be managed although there are proposals. There is an ongoing request for comment on policy governing the use of the global AbuseFilters. In the meantime, specific wikis can opt out of using the global AbuseFilter. These wikis can simply add a request to this list on Meta-Wiki. More details can be found on this page at Meta-Wiki. If you have any questions, feel free to ask on m:Talk:Global AbuseFilter.

Thanks,

PiRSquared17, Glaisher

— 17:36, 14 Kasım 2014 (UTC)

VisualEditor coming to this wiki as a Beta Feature

Hello. Please excuse the English. I would be grateful if you translated this message!

VisualEditor, a rich-text editor for MediaWiki, will soon be available on this wiki as a Beta Feature. The estimated date of activation is Wednesday, 26 November.

To access it, you will need to visit the Beta özellikler page after the deployment and tick the box next to "⧼Visualeditor-preference-core-label⧽". (If you have enabled the "Çoğu beta özelliği otomatik olarak etkinleştir" option, VisualEditor will be automatically available for you.) There will also be a "⧼Visualeditor-preference-language-label⧽" that you can enable if you need it.

Then, you just have to click on "Değiştir" to start VisualEditor, or on "Kaynağı değiştir" to edit using wikitext markup. You can even begin to edit pages with VisualEditor and then switch to the wikitext editor simply by clicking on its tab at any point, and you can keep your changes when doing so.

A guide was just published at mediawiki.org so that you can learn how to support your community with this transition: please read and translate it if you can! You will find all the information about the next steps there. Please report any suggestions or issues at the main feedback page. You will also receive the next issues of the multilingual monthly newsletter here on this page: if you want it delivered elsewhere, for example at your personal talk page, please add the relevant page here.

Thanks for your attention and happy editing, Elitre (WMF) 18:12, 21 Kasım 2014 (UTC)

VisualEditor coming to this wiki as a Beta Feature (errata)

Ana sayfa

  • Bir ara üzerine pek konuşmuştuk, ana sayfa tasarımlarını paylaşanlar olmuştu ve çoğunluk da şu tasarımda birleşmişti. Tasarımı kullanmanın zamanı gelmiş midir, ne dersiniz? Vitruvian (mesaj) 01:39, 21 Aralık 2014 (UTC)
  • Böyle ana sayfa daha güzel duruyor. Tasarımı uygulayalım diyorum. Vitruvian, seçilen maddeler ile sağ kolonun yüksekliğini ayarlamak lazım. Denedim fakat tam olmadı. Uğurkent (mesaj) 08:49, 21 Aralık 2014 (UTC)
  • Sağ taraf içeriğin yoğunluğuna göre değişiyor, sabitleriz bir şekilde artık. Bir de kişiler listedindeki "yenile" kaldırılsa daha iyi. 2 kişi ismi veriyor, az önce yenilerken hiçbir isme rastgelmeyince boş kaldı alan. :) Seçilen maddeleri, kişileri içerik olarak hangi maddeler zengin ve iyi hazırlanmışsa onlardan seçelim. Vitruvian (mesaj) 16:35, 24 Aralık 2014 (UTC)
  • "Seçilen maddeleri, kişileri içerik olarak hangi maddeler zengin ve iyi hazırlanmışsa onlardan seçelim." Katılıyorum Vitruvian. Vikisöz'e nadiren giren insanlar için zengin içeriklerin önplana çıkarılması buraya olan ilgiyi artırır. Diğer türlü kalitesiz, az içerik olan maddelere kimsenin ilgi göstereceğini sanmıyorum.--Science (mesaj) 17:15, 24 Aralık 2014 (UTC)
  • Bana biraz renkli geldi, mevcut ana sayfaya alışınca. Yeşil ve mor mu bilemedim ismini rengin de onun yerine Vikisöz logosunda bulunan koyudan açığa doğru giden renkler kullanılabilir.Keza o zaman da sayfa maviye gömülmüş gibi durabilir ya da renklerin tonu biraz düşürülebilir.Diğer taraftan yeni gelenler için daha iyi olmuş bu tasarım. Berrram (mesaj) 10:39, 21 Aralık 2014 (UTC)
  • Gayet güzel duruyor. Uygulanmalı bence. Yapanın emeğine sağlık. --Science (mesaj) 12:00, 21 Aralık 2014 (UTC)
  • Güzel. Şimdiki halinden çok çok iyi. Destekliyorum hacitalhamesaj at 23:41, 21 Aralık 2014 (UTC)

VisualEditor News #10—2014

18:59, 26 Aralık 2014 (UTC)

Kayda Değerlik

Kayda değerlik ile ilgili bir politika var mı? Yoksa ben mi rastlamadım. Eğer yoksa Vikisöz:Kayda Değerlik gibi bir sayfa açılması düşünülebilir. --Turgut46 (mesaj) 15:17, 9 Ocak 2015 (UTC)

Kişi Vikipedi'de kayda değer ise burada da kayda değerdir. Çok düşünmeye gerek yok. :) --Mavrikant (mesaj) 15:24, 9 Ocak 2015 (UTC)
Biliyorum da birinin sayfası kayda değerlik gerekçesiyle silinmiş, ondan söyledim. Çok da gerek olmayabilir. --Turgut46 (mesaj) 18:26, 9 Ocak 2015 (UTC)

Veganlık

Şunları buraya bırakıyorum. Üstüne alınan arkadaşlar dikkatlice okusunlar.

--Mavrikant (mesaj) 02:43, 10 Ocak 2015 (UTC)

Burada sanırım bana ve Vitruvian'a bir gönderme var. :) Bu iki makaleyi de çok önceleri okumuştum. Bilimsel bir gerçekten kişisel bir sonuç çıkaran insanları ciddiye almadığımı söylemek isterim. Daha net bir şekilde fikrini yazsaydın daha detaylı bir karşılık verebilirdim aslında. Ama şunu söyleyebilirim, attığın makalelerin bilimsellikle uzaktan yakından bir alakası yok. Vegan beslenmenin bilimsel olarak faydalı olduğunu kabul etmeyen bir sitenin hiçbir konuda ciddiye alınır bir yanı da yok zaten.
Son olarak ben atalarımın milyon yıl önce ne yediğiyle değil, bugün ne yemesi gerektiğiyle ilgileniyorum. Şunlara dikkatli bir şekilde göz atmalısınız: (gerçek bilimsel kaynaklara): http://www.nature.com/nature/journal/v515/n7528/full/nature13959.html#tables

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24898222 --Science (mesaj) 13:50, 10 Ocak 2015 (UTC)
Okuduğunuzu tahmin etmiştim zaten. :) Kişisel fikrim Veganlığın ahlaki temellere dayanan bir görüş olduğu yönünde, bilimsel değil. Ahlaki kısmına saygı duyuyorum ben de hayvan haklarını destekliyorum. Evrim Ağacı bilimsel bir yayın değil kabul ediyorum. Popüler bilim amacıyla kurulmuş bir oluşum ama bütün yazdıklarını altına imzamı atarım. Gönderdiğin 2 makalenin de Abstract kısmını okudum. Ortak özellikleri et yemenin sürdürülebilir olmadığı, hayvan üretim çiftliklerinin çevreye zarar verdiği yönünde. Bırakalım bunu bilim insanları düşünsün. Elbet çevreye zararsız çiftlikler üretmeyi başaracaklardır. Bu bizim et yememizi yasaklamak için geçerli bir bahane değil. Gelelim sağlıksız olduğu iddiasına. Eminim orada yazan hastalıklar (type II diabetes, coronary heart disease ichronic non-communicable diseases) günümüzde marketlerde satılan sağlıksız etlerin (satılan sucuk ve sosislerin içinde ne var emin değilim) aşırı tüketilmesinden kaynaklanıyordur. Yeterli miktarda sağlıklı et ve ot tüketen bir insanın bu tür hastalıklara yakalanacağını düşünmüyorum. Atalarımızın milyon yıl önce yediği diye bir şey yok halan daha aynı şeyleri yiyoruz. Ama hadi hep beraber et yemeyi milyonlarca yıl et yemeyip insan evrimini değiştirelim derseniz kolay gelsin derim sadece :)
Neyse amacım kimsenin inançlarını değiştirmek değil. Sadece burayı Vegansöz haline getirme çabanızı görüyorum, kaynaklı sözler olduğu sürecek diyecek hiçbir lafım yok ama :)
Pisagor'a ait olan günün sözü bana art niyetli bir çeviriymiş gibi geldi. Hadi eksik çeviri kısmını anlarım da "yeme" kelimesini nereden çıkardınız?
tr: "İnsanlar hayvanları öldürüp yedikçe, dünya üzerinden cinayet, kan dökme ve savaşlar kalkmayacaktır.”
en: "As long as Man continues to be the ruthless destroyer of lower living beings, he will never know health or peace. For as long as men massacre animals, they will kill each other. Indeed, he who sows the seed of murder and pain cannot reap joy and love."
Dün gece bunu gördükten sonra Köy Çeşmesine Evrim Ağacı linkleri bıraktım zaten. --Mavrikant (mesaj) 16:29, 10 Ocak 2015 (UTC)
Şimdi ben sizin derdinizi anladım. :) Burası bu konuyu tartışmak için ne kadar yeridir bilmiyorum, ama madem bu konuyu vegan nefretinizi dile getirmek için hızınızı alamayıp buraya da açtınız, cevaplamamak olmaz. Veganlık ahlaki mi yoksa bilimsel mi gibi bir tartışma konusu olamaz. (Çünkü veganlığın böyle bir gündemi yok.) Bu, veganlığı sadece etçillik-otçulluk üzerinden tartışıp, veganlığın bilim-dışı olduğunu "iddia" etmeye benzedi. Yani bir nevi cherry-picking yapılmış oluyor. Önce şu kısımda anlaşalım: Veganlık bilimsel bir kuram, hipotez, kanun olmadığı gibi herhangi bir bilimsel bir gerçekle de çelişmemektedir. Çeliştiğini iddia edenler kişisel fikirlerini bilim diye yutturmaya çalışanlardır. Bu da geçerli bir argüman olamaz. Şimdi işin bilimi ilgilendiren kısmına gelelim. Vegan beslenme bilimsel araştırmaların konusu olan bir beslenmedir. Sayısız bilimsel araştırmanın gösterdiği üzere sağlıksız olduğu bir kenara, insan sağlığına çok ciddi faydaları vardır. Hayvansal ürünlerin konu olduğu bilimsel araştırmaların aksine hiçbir ölümcül hastalıkla (kalp hastalığı, kanser vs.) adı anılmamaktadır. Dünyanın en büyük gıda ve beslenme akademisi US Academy of Nutrition and Dietetics, 2009 yılında vegan beslenme hakkındaki en geniş/detaylı bilimsel araştırmasını yayınladığı raporunda vegan beslenmenin sağlıkla ne kadar sıkı sıkıya bağlı olduğunu net bir şekilde ortaya koymuştur. Sadece bununla da sınırlı değil, spefisik araştırmalarda bunamadan tutunda, Alzheimer'a kadar pek çok sinir sistemi hastalığının oluşum riskini azaltan bir beslenmedir. Bu saydığımız hastalıkların hayvansal ürünlerle bağı vardır. Daha bugün göz attığım şu araştırmaya siz de bir göz atın (doymuş yağ sadece hayvansal gıdalarda vardır): (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24916582)
Vegan beslenmenin bilimle olan ilişkisi bununla da sınırlı değil. Sürdürebilir ve bitkisel diyetler hakkında da pek çok araştırma yayınlanmıştır. Artan hayvansal gıda talebi gezegenimizi yok etmektedir. Hayvanların sindirim sistemi sonucunda ortaya çıkan metan gazı, karbondioksitten 25 kat daha fazla sera etkisine neden olmaktadır. Bu da iklim değişikliğini önlemek için yapabileceğiz en iyi, etkili ve tek uygulanabilir bireysel eylem vegan olmak demektir. "Elbet çevreye zararsız çiftlikler üretmeyi başaracaklardır. Bu bizim et yememizi yasaklamak için geçerli bir bahane değil." Yani burada dediğin de tam bir bilgisizlik örneği olmuş. Zararsız çiftlik denen bir şey yoktur, hiçbir zamanda olmayacaktır. Bitkisel tarımın bile zararı vardır. Ama tabii ki hayvancılık en zararlı ve bitkisel tarımdan açık ara öndedir bu konuda. Hayvansal ürün tüketenlerin talebi devam ettikçe dünya bundan ciddi derecede zarar görmeye devam edecektir ve bu ciddi miktarda doğa yıkımı demektir. Şu anda bile iklim değişikliğinden dolayı hiç de az sayılmayacak miktarda insan ölmektedir. Hele hele açlıktan, susuzlukta ölen insan sayısına değinmiyorum bile. Su kaynakları hayvancılığa heba ediliyor. 1 kilo et için 15 bin ton su harcanıyor. Bunun yanında suya ulaşamayan insan sayısı milyarlara yaklaşmış durumda. Sandığın gibi sadece hayvan hakları değil insan haklarını da ilgilendiren bir konudur veganlık. Ayrıca insan hakları nedir? Elbette tek bir hak, yani hayvan hakları olacak. Rasyonel olan budur -insanın da bir hayvan olduğunu kabul ettiğinize göre sizin için de öyle olmalı. İnsan hakları ırkçılık gibidir. Konu dağıldı. Sürdürülebilirlik konusunda şunu ekleyeyim son olaraka; Sanılanın aksine fabrika çiftlikleri meralarda yapılan hayvancılıktan daha az zararlıdır. Bunu Cowpiracy belgeseli detaylıca incelemişti. Şu linki de şuraya bırakayım, belki göz atarsın: (http://www.cowspiracy.com/facts/) "Evrim Ağacı bilimsel bir yayın değil kabul ediyorum. Popüler bilim amacıyla kurulmuş bir oluşum ama bütün yazdıklarını altına imzamı atarım." O makalenin içinde ciddi yanlışlar var. Evrim Ağacı tamamen kişisel görüşlerinden oluşmuş bir makale yazmış. En büyük yalanlar içinde doğrular barındıran yalanlardır diye bir söz vardır. Ben o makaleyi okuduğumda aklıma bu söz gelmişti. Et yemek beyni geliştirmiştir vs. gibi eski ve kanıttan yoksun iddiaları bolca araya sıkıştırmıştır. Beyni geliştiren et yemek değil besinleri pişirmemizdir. Yazı uzadığı için bunu kısa kesiyorum. (Bilimsel referans istersen gönderebilirim elbette.) Ama en önemlisi de bilimsel bir site olduğunu iddia eden insanların o kadar uzun bir makalenin neredeyse her satırında kişisel görüş bildirmesi ve tamamen taraflı davranması bilimsel etiğin ne denli kötü kullanıldığının kanıtıdır. Caner Taslaman'ın kitaplarının kaynak kısmında da bir dolu bilimsel referans var ama ideolojik görüşlerini bilimselmiş gibi göstermekten ve destekçilerinin övgüsünü almaktan başka bir işe yaramamaktadır. Ben her zaman birinci elden bilgiye değer veririm. Evrim Ağacı gibi kin ve nefret içeren yazıları bilimsel gibi sunan oluşumlardan uzak durmaya çalışırım. İsterdim ki doğru düzgün kaynaklar vasıtasıyla veganlığı eleştir. Ama imzamı atarım dediğin o makale bilimsel olarak pek çok yanlışı barındırmasını bir yana bırak, okuduğum en kötü bir makaledir. Ve gördüğüm kadarıyla sen de onlarla aynı yoldasın. Büyük emeklerle hazırlanmasına katkıda bulunduğum içeriklere karşı bu denli çirkince bir saldırıyı beklemezdim burada. Girdiğim neredeyse bütün içerikler benim okuduğum makalelerden, kitaplardan alınmış kırpmalardır. Sırf katkı olsun diye kaynaksız, sağdan soldan gördüklerimi kopyalamamaya gayret ediyorum. Ayrıca Vegansöz göndermesi de saçmalığın danikasıdır. Bu hakkı sana kim veriyor? Kendi işine bakmanı tavsiye ediyorum. İnsanların buraya katkı verme çabasına ideolojik meselelerini karıştırma. İngilizce vikipedi'ye göz atarsan eğer sanırım oraya da Veganpedia diyeceksin. Animal rights and the Holocaust ve daha nice veganlıkla, hayvan haklarıyla alakalı oldukça şaşıracağın -senin şaşıracağın- madde var. Geçersiz argümanlarla, art niyetli bir şekilde, buraya yapılan katkıları kötü gösterme çaban benim de gözümden kaçmadı. Lütfen işine bak. Burada hiyerarşi kurmaya çalışmayın. İnsanların emeklerine saygısızlık etmeye çalışmayın, ters teper bunlar. Yanlış, art niyetli, kuraldışı bir şey yaptığım yok burada. Buraya ilk kayıt olduğumda editörlük dahi istemedim. Tek amacım katkı yapmak.
Son olarak Pisagor'la alakalı sözü benim çevirdiğime dair yargıyı da nereden çıkardınız? Art niyetiniz buradan belli oluyor işte. Neyi eleştirdiğini dahi bilmiyorsunuz. O söz ben buraya ilk kayıt olduğumdan beri var. Kim çevirdi onu dahi bilmiyorum. Kim çevirdiyse bunu ona sorun. İdeolojik depreşimlerinize lütfen beni bulaştırmayın. --Science (mesaj) 18:40, 10 Ocak 2015 (UTC)
Veganlığın bilimsel olup olmadığı tartışması da sağlığa ne gibi yararları olduğu bilgileri de benim için belirleyici bir önem taşımıyor. Benim açımdan taşımadığı kadar "hayvan haklarını" desteklediğini ifade edenler, onları sevdiğini söyleyen adalet algısı gelişmiş olanlar için de bir o kadar belirleyici önem taşımaması gerekir. 10 sene kadar evvel erken bir yaşta hayvanları yemeği bırakmış biri olarak bu kararın "insan doğasına aykırılığı var mıdır", "sağlıksal olarak beni ileride ne gibi şeyler bekliyor olacaktır" tarzı gündemleri ne yaratmışımdır kendim için ne de zerre düşünmüşümdür bunları. Çoğu veganın aksine alternatif beslenmenin yollarını dahi aramadım. Bunun karşılığı sağlıksal bir bedel ile de ödemedim. Ne hafızam acısından, ne fiziksel ne de başka açılardan bir şey ile karşılaşmadığımı söyleyebilirim rahatlıkla. Mesele sosyal yaşamı dışarıdan görüldüğü kadarıyla insanınki kadar komplike olmasa da birbiriyle benzer ilişkileri kurabilen birtakım varlıkların yaşam hakkı ile ilgiliyse, insanların birkaç saatlik karın tokluğunu, kendi sağlıklarıyla ilgili kaygılarını gidermek için bazı hayvanların kafalarının gırtlaklanması, kesilmesi, derilerinin yüzülmesi, acı ve ızdırapla birer sofra yemeği haline getirilmesi ise -ki aynen öyle- o halde hayvan hakları ile ilgilendiğini, desteklediğini ifade eden herkesin en başta bu gerçek ile yüzleşebilmeleri gerekir. Daha sonra ise sorunun yalnızca hayvanların kesilmesi ile ilgili değil daha da boyutlu bir mesele olduğunu görebiliyor insanlar. Bu da vejetaryenlikten veganlığa geçişin anahtarı olmaktadır. Her zaman şunun söylüyorum insanlara: bu konuda güzel olan şey şu; pek çoklarının konuya kafa yorup birden tartışmaya geçmek istemeleri. Çünkü bu, aynı zamanda kişisinin bir gerçekle yüzleşmesinin çok farkında olunmasa da ilk adımlarıdır. O nedenle Mavrikant'ın yazdıkları benim için hiç küçümsenemeyecek bir aşama. Deneyimlerime bağlı olarak algımda ettiği yer budur. Hayvan hakları ile ilgili güçlü maddeler olduğu, bunların da Vikisöz'de rahat yer edebildikleri de doğrudur. Kişilerin ilgilendikleri, önem verdikleri konular yön veriyor bu gibi şeylere. İnternet üzerinden iyi bir kaynak olabilmeyi başarabilmemiz, sanıyorum ki hepimiz için bir öneme sahiptir. Daha pek çok konuda böyle olabiliriz umarım... Vitruvian (mesaj) 18:27, 10 Ocak 2015 (UTC)
Science aslında nefretten ziyade, bu konuyu tartışılır bulduğundan başlık açtığını düşünüyorum Mavrikant'ın. Tabii ki "Vegansöz" tabiri hem emek hem de öneminden ötürü doğru bir tabir olmamıştır. Mavrikant'ın da bunu fark edebileceğini düşünüyorum. O nedenle kızgınlık olmasın aramızda isterim. Bildiğimizi, görüşümüzü, deneyimimizi özetler ve devam ederiz katkılara hep birlikte. Vitruvian (mesaj) 18:57, 10 Ocak 2015 (UTC)
Vitruvian aslında ben de ilk başta öyle düşünmüştüm, Evrim Ağacı sitesinin linklerini koyduğunda, ama sonra ikinci mesajında Vegansöz ve Pisagor konusuyla alakalı göndermeleri tam tersine bir nefretten ibaret ve sanki ayağını denk al, buna müsade etmem der gibiydi. (Belki iyi niyetlidir bilmiyorum ne düşündüğünü.) Benim de aynı üslupla cevap vermem bundan ibaretti. Yoksa elbette veganlığı gerçekten tartışmak isteyen birisi beni de sevindirirdi ve daha farklı bir cevap verirdim. Kaynaklı sözlere karışmam vs. gibi şeyler de önyargılı ve sanki anti-vegan polis tavrıyla alakalı gibi. Burada bildiğim kadarıyla en çok kaynaklı içerikler hayvan hakları konularıyla alakalı içerikler. Bu kadar içeriğin arasında veganlığı seçmesi akla nefretten başka bir şey getirmiyor. Ama bu da önemli değil. İsteyen istediğinden nefret edebilir, buna karışacak halim yok ama birbirimizin emeklerine saygılı olmamız gerekir burada. Daha yeni katkı vermeye başlamış birinin direk veganlık başlığıyla alakalı bu çıkışları hiçbir anlam veremediğim tepkilerdir. İngilizce Vikipedi'den sıkça faydalanan biri olarak, kişilerin maddelerinde dahi vegan olduğu maddenin içerisinde belirtilir. Bununla birlikle çok ciddi miktarda veganlık, vejetaryenlik, hayvan hakları, hayvan hakları örgütleri, iklim değişikliği ve vejetaryenlik vs. gibi o kadar çok içerik vardır ki, türkçe vikipedi, vikisöz bu konuda rezil durumdadır. Bunu değiştirmek için yaptığım küçücük katkılar dahi göze batıyorsa bu türkçe vikipedi projelerinin neden bu kadar rezil durumda olduğunu ispatlar niteliktedir. Arkadaş kusuruma bakmasın ama durum bundan ibarettir. Kendisine özeleştiri yapması gerekmektedir. Daha önce de birisi bilimsel gaflar başlığına takmıştı kafayı. Açıkçası insanı Türkiye'den soğutan şeyler bunlar. Ne olup bittiğine anlam veremiyorum burada. Ama gene de Mavrikant'e bir kırgınlığım söz konusu değil. Ona dediğim gibi herkes kendi işine bakmalı ve katkı vermeye devam etmeli. Birkaç kaynaksız söz üzerinden birbirine saldırı yapmamalı. O kadar çok kaynaksız madde varken algıda seçicilik yapılmamalı.
Bir de sanki sadece veganlıkla alakalı katkılar yapıyormuşum gibi bir "suçlama" yapmasına da şaşırdım. Veganlıkla alakasız, kitaplardan bakıp elimle girdiğim, ciddi emek harcadığım maddeler mevcut. Mesela Jared Diamond sayfası. Neyse fazla uzatmak istemiyorum. Sanırım rahatsızlık duyduğum konuları yeterince açıkladım. --Science (mesaj) 19:57, 10 Ocak 2015 (UTC)
Anlıyorum Science. Veganlık, vejetaryenlik gibi konularda insanlar tartışırken önce biraz ve hatta çoğu zaman bariz önyargılarla yaklaşabiliyor. Fakat aynı insanlar çok uzun sürmeyen bir zaman zarfında fikren veya pratikte de değişebiliyorlar. Ben de Mavrikant'ı çok olmasa da Vikipedi'den de bildiğim için kendisinin sadece aksi bile görüş içererek bir tartışma başlattığını ve bununla beraber nefrete varan bir karşıtlıkla tartışma başlattığının algılandığını gördüm. Buna elbette altını çizdiğimiz emek ve önemli bir konu olmasının etkisi büyüktür. Belki "vegansöz" dememiş olsaydı daha anlaşılır olacaktı Mavrikant. Sonrasında da "kaynaklı sözler olduğu sürece diyecek hiçbir lafım yok ama" demiş ama yine de bu tabir doğru olmamış. Vitruvian (mesaj) 20:22, 10 Ocak 2015 (UTC)
Evet, haklısın Vitruvian. Malesefki bu önyargı biraz da insanların yanlış bilgilendirilmesinden ötürü oluyor. İnsanların alışkanlıklarını değiştirme konusunda ne kadar dirençli olduğunu düşünürsek ve bazı fikirlerin onlara sanki bir saldırıymış gibi algılamasından dolayı da neredeyse bir meşru müdafaayla karşılanıyor. Söz konusu Mavrikant'ın vegan nefreti olsa dahi bunu önemsemiyorum aslında. Bu konularla ilgili olduğum için epey alışkınım zaten. Mavrikant'ın tavrını hoş bulmadım sadece. Ama konunun tatlıya bağlanmasını isterim. Zaten şurada 3, 5 kişiyiz böyle kişisel tartışmalar yüzünden ortamın gerilmesini istemem. Kimseye de bu yüzden kin tutmam. Vikisöz'ün bir "vegan sorunu" yoktur. Bundan ziyade bir kaynak sıkıntısı vardır. Bir sürü değerli sayılabilecek kişinin sözleri kaynaksız girilmiştir. Eğer kaynaklı içeriğe önem veriyorsa(k) gerçek niyetimizi gösterip bu yönde çaba vermemiz gerekir. Bu başlık vesilesiyle bunu teklif ediyorum kaynak konusunu sıkıntı yapan kişilere.--Science (mesaj) 21:59, 10 Ocak 2015 (UTC)
  • Science,Kullanıcı:Vitruvian. Finallerim ve çeşitli nedenlerden dolayı cevap yazmaya fırsat bulamadım(az öncede mesejımı yazdıktan sonra bilgisayar dondu kapandı). Mesajlarınızı ilk gün okumuştum düşünmek için epey bir vaktim oldu. Küçük bir fikir ayrılığı yüzünden insanları öldürmek isteyene onca insan varken hayvanların hayat hakkı için kendi sağlıklarından vazgeçen veganlarla uğramanın haksızlık olacağı kanaatine vardım. Basit bir olayın bu kadar büyümesine neden olduğum ve vaktinizi çaldığım için özür dilerim. Vegansöz derken kötü bir şeyi kastetmemiştim. Burada sonsuz yükseklikte ve sonsuz uzunlukta bir duvar örmeye çalışıyoruz. Nereden katkı yaptığınızın hiçbir önemi yok ve insanların ilgi alanlarında katkı yapması kadar doğal hiçbir şey olamaz. Kaynak şartı koşarak tehdit ediyormuşum gibi algılanmış ama kaynaklı bilgilerin kaynakları ulaşılmaz olduktan sonra basit bir Google aramayı yapmaya üşenenlerin bilgiyi kaynaksız diyerek çıkardıklarına çok şahit oldum. Mümkünse insanları şüpheye düşürecek konulardan birkaç kaynak göstermek en iyisi. Tüm bunların başlamasına neden olan Pisagor'un sözününe geri dönelim.
18:21, 18 Eylül 2011'da Vitruvian Vikisöz'e eklemiş.
Nisan 2009'da zaferdergisinde bir yazıda yayınlanmış.
23:53, 01 Ekim 2007'de forum.petarkadas.com
Sonuç olarak çok eskiye dayanan bir yanlış çeviriymiş. Benim önerim doğru çeviri yapılması ve eski yanlış bilginin tüm Viki'den temizlenmesi. En-3 seviye İngilizcem ile şöyle bir çeviri yaptım. Tavsiyelerinizi bekliyorum
"İnsan kendinden aşağı canlı varlıkları acımasızca yok ettiği sürece sağlığı ya da barışı asla bilemeyecektir. İnsanlar hayvanları katlettiği sürece birbirleri öldüreceklerdir. Nitekim acı ve cinayet tohumu eken neşe ve sevgi biçemez."

--Mavrikant (mesaj) 19:43, 21 Ocak 2015 (UTC)

Yapıcı yaklaşımın için teşekkürler Mavrikant. Gerekli bir konuda, gereksiz bir tatsızlık yaşadık ama olsun, tatlıya bağlanması önemliydi. :) Sanırım ben de niyetini yanlış değerlendirdiğimden biraz agresif cevap vermişim, bu yüzden kırıcı bir söz söylediysem özür dilerim ben de. İnsanlar ilgi alanına göre bazı maddelere daha fazla yoğunlaşabilirler, burada ben de bunu yaptım, bu yüzden biraz vegan başlıkları dikkat çekmiş olabilir ama bunun vegan başlıklarından ziyade diğer maddelere çok az insan katkı yaptığından dolayı diğer maddelerin pek öne çıkamamasından kaynaklı bir durum. Durum böyle olunca sanırım art niyetli davrandığım algısı oluşmuş olabilir sen de. Ama şunu söyleyebilirim ki buraya girdiğim sözlerin %90'ından fazlası kaynaklı (hayvan haklarıyla alakalı olanların %99'u). Evet, kaynakların hepsi 1. elden değil ama bunu kasten yapıyorum, insanlar aşağıdan özdeyişlerin/yazıların kaynaklarına türkçe olarak ulaşıp, ilgisi çekenleri okusunlar diye. Herhangi bir sözden, makaleden şüphesi olanlar için türkçe kaynağın yanına ingilizce kaynağı da ekleyebilirim yani. Eğer herhangi Yanlış olan, kaynağı olmasa bile doğruluğundan şüphe duyduğum bir sözü girmem, yanlışlıkla da olsa bugüne kadar girdiğimi sanmıyorum, çünkü epey dikkatliyim bu konuda, hatta bu yüzden buraya pek çok söz girmekten vazgeçtim. Ben de sizin gibi tarafsızlığa çok önem veriyorum ve eğer buraya hatalı bir içerik girdiğim an müdahale eden kişiye teşekkür ederim. İnsanları yanlış yönlendiren tiplerle ben de en az sizin kadar dertliyim, emin olun.
Pisagor'un sözü sanırım bir tek Pisagor maddesinde girilmiş, şimdi baktım başka hiçbir yerde girilmemiş. O çeviri yanlış da olsa en popüler olanıdır. Benim de hiç dikkatimi çekmemişti açıkçası. Bu tür popüler özdeyişlerin hatalı çevirisi Vikisöz'de epey var sanırım. Konuya dönersek doğru olanla değiştirmek lazım. Vejetaryenlik başlığına benim girdiğim söz şu: "İnsan diğer varlıkların acımasız yok edicisi olduğu sürece sağlık ya da barış nedir bilmeyecektir. İnsanlar hayvanları katlettiği sürece birbirlerini öldürecekler. Cinayet ve acı tohumları eken sevinç ve sevgi biçemez." İkisi de olur yani. Bir de aslında çok takılmamak lazım diye düşünüyorum bunlara. İkisi de aynı mesajı vermiyor mu? :) Kaldı ki vejetaryenlik kavramı olmadığı zamanlar Pisagorculuk deniyordu zaten. Pisagor'u yanıltıcı bir şekilde farklı gösterme isteği de yok sözün çevirisinde. Takıldığınız sanırım sadece ufak bir çeviri hatası. Değiştirelim onu da o zaman. İki sözden birini siz seçin o zaman. :)
Son olarak şunu ekleyeyim Mavrikant hayvan hakları konusundaki iyi dileklerin için teşekkürler ama aslında fedakarlıktan çok bizler sadece diğer/öteki hayvanlara haklarını teslim ediyoruz. Bunun iyi bir şeymiş gibi gösterilmesinden çok olağan hak genişletmesi olarak bakılmasını tercih ederim. Bir de veganlık sağlığımızdan vazgeçmek değil aksine sağlığımızı geri almaktır bile denebilir. Günümüzde doğal ete ulaşım imkansız. Sanayileşmiş ülkelerin %98'i fabrika çiftliğindeki etleri satın almaktadır. Kaynak: Et Atlası. Google'dan ulaşabilirsin. Yani etin faydasını zararını bir kenara bırakalım, çok ciddi bir şekilde sağlığınızı etkileyecek gıdalar tüketiyorsunuz aslında. Bugün antibiyotiklerin yarısından fazlası çiftlik hayvanlarına verilmektedir. Bunu da bilmeyen yoktur, kesindir, her kuruluşun bildiği bir gerçektir. Bitkisel ürünlere yöneltilen eleştiri ise GDO'lu soya olması vs. (zaten GDO'lu ürünler zararlı değil bildiğim kadarıyla. Bu daha çok ekonomik-politik bir konu (Monsanto vs.) Olsa bile Dünya'daki GDO'lu soyaların, mısırların yarısından fazlası çiftlik hayvanlarına verilmektedir. Eleştirenler bunu bilmiyor malesef) ya da tarım ilaçları kullanılması ama şunu söyleyeyim bilimsel araştırmalar yapılırken doğal bitki tüketenlerle işlenmiş hayvansal gıda tüketenler karşılaştırılmıyor, şartlar eşit. Bugünkü dünyada hem bitkisel tarım hem hayvancılık aynı oranda zehirlenmektedir ve buna rağmen bitkisel beslenme sağlık demektir. Akademik arama motorlarına plant-based diet, vegan diet yazarak bunu kendiniz teyit edebilirsiniz. İlk mesajınızda attığınız linkte yazdığı gibi omnivor canlılarız, o zaman omnivor beslenme daha sağlıklıdır gibi bir yaklaşım mantık dışıdır. Beslenme konusunda yapılan araştırmalar öyle demez, gerçekleri koyar ortaya sadece. Mesela bahsettiğim Academy of Nutrition and Dietetics'in vegan beslenme hakkındaki yaptığı araştırmasının "özet" kısmında "ama biz omnivoruz, o zaman omnivor beslenme daha sağlıklıdır demez; vegan beslenme diğer beslenmelerden daha sağlıklıdır der. Bilim budur işte. Tarafsızlıktır. Bilimsel gerçeklerden kişisel sonuçlar çıkarılamaz. Umarım anlatabilmişimdir derdimi. Teşekkürler tekrardan yapıcı yaklaşımın için. Senin de vaktini çalmış oldum bu uzun mesajımla, kusura bakma. Başarılar finallerinde. :) --Science (mesaj) 21:57, 21 Ocak 2015 (UTC)


Günün sözü

Yaptıklarım:

  • Arşiv sayfasını düzenledim. Önce dolaşım şablonu sonra tablo kullandım.
  • Sayfaya arşivde arama kutusu ekledim.
  • Her yıl için ayrı oluşturulan o yılın aylarını arşiv sayfası(Şablon:Günün sözü 2015 arşivi) yerine yıl bilgisini parametre olarak alan genel bir şablon oluşturdum.
  • En son olarak arşiv sayfasına bu genel arşiv şablonlarını yerleştirdim.
  • GS modülünü her yılın ve ayın arşiv sayfasına AWB ile ekledim.
  • Böylece arşiv sayfaları modül sayesinde sayfanın linkine göre otomatik yazılıyor.
  • Modülü üzerinde estetik bazı değişiklikler yaptım. (Başlık link olarak gözükmüyor.)
  • Modüldeki hatalı belirlenmemiş GS bağlantısını düzelttim.
  • Sonrada belirlenmemiş GS için önyüklemeli oluştur bağlantısı vermesini sağladım.
  • Oluşturun soluna + işaretli resim ekledim. Yazıya göre birkaç px aşıda gözüküyor. Onu da yakında düzelticem.
  • Önyükleme sayfasını oluşturdum. <center> kodunu kaldırdım çünkü anasayfada fazladan hem <center> hem de style="text-align:center;" var. Bununla beraber 3 oluyordu.
  • Arşiv sayfasında da ortada gözükmesi için modüle ekleme yaptım.
  • Böylece normalde sola yaslı eski GSler bile ortalanmış oldu.
  • GS Öneri sayfasını temizledim ve bir başlık şablonu oluşturup ekledim.
  • Ayrıca GS önerisi için önyüklemeli bir oluşturma linki verdim.
  • Sistem çalışıyor mu diye eski önerilerden biri test amaçlı ben ekledim.
Soru?
  • 2011 yılının Şubat ve Mart ayları sözleri bu sayfada yer alırken olması gereken şablon sayfalarında yoklar. Bunları ne yapalım? Bu özel durum için sistemi bozuk sözleri direk kopyalayıp yapıştıralım mı?

--Mavrikant (mesaj) 06:21, 10 Ocak 2015 (UTC)

Çok sağ ol Mavrikant, biz de deneyip görelim şimdi bunu. Direkt kopyalayıp yapıştırmamız doğru olmaz diye düşünüyorum. Günün sözü yapılmamış olabilirler, eski sistem nasıldı bilmiyorum çünkü. Vitruvian (mesaj) 18:39, 10 Ocak 2015 (UTC)
  • Kullanıcı:Vitruvian, Modül kodu her seferinde derlemiyormuş. Kaydedildiği zaman bir kere derleyip bırakıyor. Dolayısı ile yeni söz eklendiği zaman arşiv sayfasında göstermiyor. Hayal ettiğim gibi olmadı yani. Şimdiye kadar belirlenmiş sözler çok güzel gözüküyor. En azından bu kadar emek boşuna gitmemiş oldu. Silinmesi için işaretlenmiş bir çok sayfa var. Onları temizleyebilir misin? Viki kodlarını daha fazla öğrendikten sonra düzeltmeyi amaçlıyorum. Şimdilik belli aralıklarla modül tekrar kaydedilirse arşiv sayfaları güncelliğini koruyabilir. --Mavrikant (mesaj) 19:56, 21 Ocak 2015 (UTC)
Olur Mavrikant. 1-2 saate başlarım temizliğe. (Şimdi pc dışı katkı yapıyorum.) Vitruvian (mesaj) 20:00, 21 Ocak 2015 (UTC)

IMPORTANT: Admin activity review

Hello. A new policy regarding the removal of "advanced rights" (administrator, bureaucrat, etc) was adopted by global community consensus in 2013. According to this policy, the stewards are reviewing administrators' activity on smaller wikis. To the best of our knowledge, your wiki does not have a formal process for removing "advanced rights" from inactive accounts. This means that the stewards will take care of this according to the admin activity review.

We have determined that the following users meet the inactivity criteria (no edits and no log actions for more than 2 years):

  1. Nosferatü (administrator)

These users will receive a notification soon, asking them to start a community discussion if they want to retain some or all of their rights. If the users do not respond, then their advanced rights will be removed by the stewards.

However, if you as a community would like to create your own activity review process superseding the global one, want to make another decision about these inactive rights holders, or already have a policy that we missed, then please notify the stewards on Meta-Wiki so that we know not to proceed with the rights review on your wiki. Thanks, Rschen7754 05:02, 10 Şubat 2015 (UTC)