II. Bayezid: Revizyonlar arasındaki fark

Vikisöz, özgür söz dizini
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Feyyaztiftik (mesaj | katkılar)
kDeğişiklik özeti yok
Feyyaztiftik (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
34. satır: 34. satır:
{{Vikipedi}}
{{Vikipedi}}
[[Kategori:Kişiler-B]]
[[Kategori:Kişiler-B]]
[[Kategori:Osmanlı padişahları]]
[[Kategori:Osmanlı Padişahları]]

08.45, 10 Şubat 2011 tarihindeki hâli

  • Kendi kendine ettiğin âdem,

Bir yere gelse edemez âlem.

  • Adaletten ayrılma, acizlere ve biçarelere karşı merhametli ol. Kimsesizlere şefkat göster, herkesin sana ram olmasını istiyorsan ulemaya çok saygı göster, zaruret olmadıkça kimseye sert davranma.
II. Bayezid tahtını oğluna bırakırken söylediği sözler
  • Benim Bosnâ beyî dervîş Yâ'kuub

Hudâ avniyle erdim bû cihânda

Adbina zaferi sonrası
  • Her kim ömrü boyunca ikindi ve akşam namazlarının sünnetlerini terk etmemiş ise, ilk Cuma namazında imam olsun.
İstanbul'da kendi adına yaptırdığı Bayezid Camii'nin inşası bitince

İlginç diyalogları

Kristof Kolomb ile diyalog

Kristof Kolomb

Amerika kıtasını keşfeden İtalyan denizci Kristof Kolomb, yaklaşık 14 yıldır tasarladığı okyanus ötesinde yolculuğu 1484'de Portekiz Kralına sundu ama reddedildi. Destekleyecek bir finansör bulamayınca maddi zorluklara giren Kolomb, Avrupa ile Osmanlı arasında ticaret ile uğraştı. Bu dönemde, 1484'de Sultan II. Bayezid'e bir papaz eşliğinde başvurdu ve bu isteği Osmanlı kayıtlarında

II. Bayezid'den sultanın adına yeni ülkeler keşfedebilmek için emrine gemiler vermesi istedi.

şeklinde geçti.

Sultan, karşısına çıkan bu delidolu insanı ciddiye almadı ve talebini reddetti. Kolomb, Bayezid'den iki yıl sonra İspanyol kral ve kraliçesine müracaat etti, ve 1492'de de Amerika'yı farkında olmadan keşfetti. Geldiği yeri Hindistan zannederek karşılaştığı halka Hindistanlılar (Indian) dedi.

İlerki yıllarda Kolomb ile üç kez Amerika'ya gitmiş bir İspanyol, bir savaş sonrasında Piri Reis'in amcası Kemal Reis'e esir düştü ve Kolomb'un keşfettiği Amerika kıyılarının haritasını amcasına verdi. Piri Reis bu haritadaki bilgilerden yola çıkarak 1513'de ilk dünya haritasını çizdi.[1]

Leonardo Da Vinci ile diyalog

1502 yılında, tarihin en büyük mucitlerinden ve sanatçılarından biri olarak gösterilen İtalyan Leonardo Da Vinci II. Bayezid'a, Haliç üzerine yapılması için 240 metre uzunluğunda bir köprü projesi sundu [2] . Ancak Da Vinci'nin bu sıradışı projesi II. Bayezid tarafından kabul edilmedi ve yıllar sonra benzeri bir köprü 2001 yılında Norveç'de yapıldı.

Gül Baba ile diyalog

Evliya Çelebi'nin anlattığına göre, Sultan II. Bayezid 1481 yılının bir kış günü Galata sırtlarında avlanırken son derece bakımlı ve güllerle süslü bir bahçe ve içinde köhnemiş küçük bir kulübe gördü. Kulübede mola veren Sultan, buranın sahibi Gül Baba ile tanışır ve onu, bahçeye gösterdiği özenden dolayı ödüllendirmek istediğini söyledi. Gül Baba da padişahına sarı ve kırmızı iki adet gül vererek, bu bahçeye bir okul ve hastane yaptırmasını istedi. Galata Sarayı Ocağı (günümüzde Galatasaray Lisesi) böylece kuruldu ve Yavuz Sultan Selim'in oğlu Kanuni Sultan Süleyman da dahil olmak üzere tüm şehzadeler, şehzadelerin çocukları ve önemli devlet görevlileri ilk ve orta eğitimlerini burada aldılar.[3]

Kaynakça

  1. AFYONCU, Erhan (27 Eylül 2006). "II. Bayezid, Kolomb'u reddetmişti". Sabah Gazetesi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2010.  Bilinmeyen parametre |erişimsaati= görmezden gelindi (yardım)
  2. http://www.bilimtarihi.org/leonardo.htm
  3. "Gülbaba". Galatasaraylılar Derneği. Erişim tarihi: 22 Ocak 2010.  Bilinmeyen parametre |erişimsaati= görmezden gelindi (yardım)
II. Bayezid ile ilgili daha fazla bilgiye Vikipedi'den ulaşabilirsiniz.