Aleviler

Vikisöz, özgür söz dizini
(Alevilik sayfasından yönlendirildi)

Ertuğrul Özkök[değiştir]

  • Hacı anneanne ve babaannem, hacı dedem, bütün sülalem, Bulgaristan göçmeni, inançlı Sünniler. Ama ben bu ülkenin Alevi üyelerini kendime çok yakın görüyorum. Çünkü her geçen gün bana, bir “Alevi duruşu”, “Alevi karakteri” olduğunu gösteriyor. İyi bir eğitim anlayışlarının bulunduğuna, ailelerin kültürel özelliklerini yeni nesillere köklü biçimde aktardıklarına, moderniteyi savunduklarına tanık oluyorum.

Mehmet Ali Birand[değiştir]

  • Okulda bana Aleviliğin ne olduğu anlatılmış olsaydı, büyük olasılıkla Aleviliği seçerdim. Onların dünya görüşünü, dine yaklaşımlarını, felsefelerini kendime daha yakın görüyorum.

Mehmet Şevket Eygi[değiştir]

  • Türkiye'de bir takım zümreler Alevi olmadıkları halde Aleviymiş gibi görünüyorlar. Türkiye'de 500 bin kripto Ermeni var. Türkiye'de 1915-1918 yılları arasında bir facia yaşanmış. Çok üzücü, çok acı vakalar olmuş. Birtakım Ermeni kadınlar canlarını kurtarabilmek için büyük baskılar altında Müslüman olmuşlar. Türkiye'nin böyle bir kripto Ermeni meselesi var, Alevileri de yakından ilgilendiriyor. Bunlar Alevi görünüyorlar ama samimi olarak Alevi değiller. Hakiki Aleviler'i tenzih ediyorum ama Türkiye'nin böyle bir problemi var. Bu karmaşayı çıkaran da bunlardır.

Recep Tayyip Erdoğan[değiştir]

  • Aleviler Müslüman’dır diyenler var, değildir diyenler var. Aynı zamanlarda bir de bunların içinde Ateist olanlar var. Eğer biz Müslüman isek bir Alevi olarak, o zaman Müslüman’ın ibadethanesi tek olması lazım.
  • Beni Alevi düşmanı olarak gösterenler var. Ben Aleviliği, Hazreti Ali’yi sevenler olarak biliyorum. Ben bugünkü Aleviyim diyenlere baktığım zaman hepsinden daha Aleviyim. Hiçbiri Hazreti Ali gibi yaşamıyor, ben onun gibi yaşamaya çalışıyorum.

Şerif Mardin[değiştir]

  • Bu Aleviler çok ilginç bir gruptur. Türkiye’de baskı gören bir gruptur. Böyle grupların da bir davranışı vardır: Hep zor durumda tutuldukları için haksızlığa uğradıklarını söylerler, ki doğrudur da, ama ellerine fırsat geçerse onlar da benzer şekilde davranabilirler. Haklarını vermeli, ama dikkat etmek gerekir.[1]

Kaynakça[değiştir]

  1. Can Dündar, Anka Kuşu: Erdal İnönü Anlatıyor, İmge Kitapevi Yayınları, 2. Baskı, s. 380.