Hac

Vikisöz, özgür söz dizini
Hac
Vikipedi maddesi
Vikiveri öğesi

Hac ( حج Hajj), dinî sebeplerle, genellikle dinî önemi olan mekân ve yerlere yapılan ziyaret ve gezi. Hac aynı zamanda İslam dinindeki dinî bir ziyaret barındıran hac ibadetinin özel ismidir.

Hakkında söylenenler[değiştir]

  • Hararet nardadır, sacda değildir. Keramet baştadır, tacda değildir. Her ne ararsan kendinde ara. Kudüs'de Mekke'de Hac'da değildir. — Hacı Bektaş-i Veli
  • Allah, haccı dinin ayakta durması için farz kıldı. — Fatıma Zehra
  • Hacı, hacı olmaz gitmekle Mekke'ye, dede dede olmaz gitmekle tekkeye.
  • Hacı hacıyı Mekke'de, derviş dervişi tekkede bulur.
  • Hacca giden geldi, saca giden gelmedi.
  • Hacı sandığımızın haçı koynunda çıktı.
  • Hac, kişinin hem Rabbiyle, hem de Efendimizle ve sahabeleriyle, hem İslâm tarihinin bütün belli başlı duraklarıyla, dönüm noktalarıyla, hem de Müslümanların birbirleriyle biliş ve tanış olmalarının, buluşmalarının, oluş yolculuğuna çıkmalarının yol haritasını sunar mü’minlere.[1]Yusuf Kaplan
  • Müslümanlar kabızlık ve yobazlık yüzünden bunu düzeltemediler. İnsanlar neden eziyet çeksin? Hep kışta olsun. Takvimin düzeltilmesi lazım. Yazın oruç tutmak kolay mı? Bir de su içmiyorsun ya. Bir kere oruçta su içmeyi serbest bırakmak lazım. Bu kadar tarihte takvimlere düzenleme olmuş, Müslümanlar halen Sümerler'in Ay takvimini kullanıyor. Sümerler 10-11 gün düzeltme yapıyor, onu da yapmıyorlar. Bir de hac olayı var. Sen, yaz ayında hacca gitmenin ne olduğunu düşünebiliyor musun? Suudi Arabistan'da, o sıcakta.
Müslüman bilginlere tavsiyem, oturup bir içtihat çıkarsınlar. Desinler ki biz Gregoryen takvimini kullanıyoruz. Ama eski adlarını muhafaza ediyoruz. Ramazan ayı Aralık ayına denk gelecek. O zaman da hac 2.5 ay sonra Mart ayına denk gelecek. Suudi Arabistan'da en serin hava. Böylece Müslümanları büyük bir eziyetten kurtarıyorsun.[2][3]Besim Tibuk (Aynı programda, Hasan Erçakıca'nın "Belki de Müslümanlar ne kadar eziyet, o kadar sevap olarak görüyorlar" ifadesine karşılık "O da doğru" cevabını vermiştir.)

Kaynakça[değiştir]