Fransız Devrimi

Vikisöz, özgür söz dizini

Fransız Devrimi (1789-1799), Fransa'daki mutlak monarşinin devrilip, yerine cumhuriyetin kurulması ve Roma Katolik Kilisesi'nin ciddi reformlara gitmeye zorlanmasıdır.

Kaynaklı[değiştir]

Kaynaksız[değiştir]

  • Fransız Devrimi her şeyden önce kozmopolitti ve Fransız değildi, vatandan çok "insan"ı düşündü, ve yalnızca toprak işgal edildiğinde "yurtsever"e dönüştü.
  • Masonluktan söz etmeden Fransız Devrimi tarihini yazmak imkansızdır.
  • Fransız ihtilâlinde Jakoben Diktatoryası ile burjuva demokrasisi, bir bütünün iki yanı oldular. Tıpkı soyut ile somut gibi; tıpkı teori ile pratik gibi. Jakoben Diktatoryası, burjuva iktidarının doğumunda tıpkı değer yasası gibi soyut, teorik,yöneten ilke oldu. Burjuva demokrasisi, bu teorik ve yöneten ilkeden sapma olarak gelişti. Burjuva demokrasisi, burjuva diktatoryasından zaman zaman saptı; her pratiğin kendi teorisinden sapması gibi. Bu yüzden Jakoben Diktatoryası, burjuva demokrasisinin en saf ve bu anlamda en gelişmiş çocuğu oldu. Bu yüzden burjuva iktidarında, Jakoben Diktatoryasını yaşayarak Robespierre; değer yasasını, kapitalizmde mümkün olan en netlikte yazarak Ricardo bir madalyonun iki yüzündeki fotoğrafları oluşturdular
  • Fransız Devrimi, doğru bilgi alanında, birbirine zıt iki ayrı sistemin barış içinde bir arada yaşama imkanının sınanmasıdır. Devrim öncesinde Fransa'da bir sistem var; Eski Rejim adını taşıyor. Devrim bir yeni sistem getiriyor; ikisi birbirne zıt'tır. Fransa'da iki ayrı ve zıt sistemin karşıtlığı Devrim'den önce de var; Devrim, kanlı bir biçimde iktidarın yeni rejim yanlılarının eline geçmesini sağlıyor ve karşıtlık, Devrim'den sonra, yeni rejim yanlılarının egemenliğinde sürüyor.

Kaynakça[değiştir]

Fransız Devrimi ile ilgili daha fazla bilgiye Vikipedi'den ulaşabilirsiniz.